Izrada web stranice

10/09/2022

Izrada web stranice je danas veoma važna odluka za svaki biznis zato birajte pažljivo.

Na tržištu izrade web stranica postoje mnoge veće ili manje tvrtke, agencije i grafički studiji kojima se možete obratiti. Zapravo, možemo reći da je tržište izrade weba eksplodiralo, kako u smislu ponude tako i u smislu potražnje. 

Sve veći broj poslovnih subjekata, institucija i privatnih osoba ima potrebu za web stranicama. Istodobno, postoje na stotine oglasa kojima vam se nudi izrada web stranice

U ovom ćemo vam članku objasniti kako se snaći u svemu tome i kako izabrati najbolju opciju kojom ćete dobiti kvalitetan web i biti dugoročno zadovoljni.

izrada web stranice
Izrada web stranice je bitna odluka

Kome se obratiti u moru ponuda

Povjerite izradu svoje web-stranice tvrtki ili grafičkom studiju u kojima rade profesionalci. Nemojte radi uštede davati da vam web-stranicu izrađuje bilo tko (tipa susjed, prijatelj, rođak…). 

Loš dizajn, pogreške u kodiranju, nepostojanje SEO optimizacije, sadržajne manjkavosti, neoptimizacija slika itd.

Sve su to elementi koji vas kasnije mogu skupo koštati u smislu da će vaša web-stranica odbijati posjetitelje i kupce, umjesto da ih privlači. 

Ako želite dobiti nešto što vrijedi i što je kvalitetno, onda je najbolje da to napravi profesionalac.

Profesionalac će se potruditi da izrada web stranice, kao i pripremna faza budu što jednostavniji, transparentniji i razumljiv bez obzira na kompleksnost vašeg projekta.

Tada će izrada web stranice za vas biti jednostavna jer jedino u čemu ćete sudjelovati pri izradi će biti komunikacija s dizajnerom vaše web stranice koji će analizirati Vaše potrebe, razraditi ponudu, a Vi ćete mu eventualno osigurati materijale poput fotografija, tekstova i logotipa ovisno o dogovoru.

Koliko košta izrada web stranice

Cijene izrade web stranice mogu varirati od iznosa od par stotina pa sve do par tisuća kuna. 

Provjerite jesu li u ponudi za izradu web stranice sljedeći elementi: slike, logo, hosting, domena, mjesečno ili godišnje održavanje, SEO optimizacija, prijava na tražilice, statistika posjeta…

Sve ovisi o tome želite li osnovnu ili kompletnu uslugu za vaše web potrebe. Npr. sama izrada web stranice može vas koštati npr. 3000 kn. 

No ako nemate slike koje ćete postaviti na web-stranicu, onda treba kupiti i njih. Ako već nemate izrađen logo, ako niste kupili uslugu hostinga odnosno smještaja za vašu web-stranicu – sve to onda treba dodatno platiti. 

Također, SEO optimizacija, statistika posjeta i slične dodatne usluge dodatno i koštaju, zato sve ovisi o tome što vam točno treba.

Također, danas su popularne premium WordPress teme prema kojima se može izraditi web stranica i onda je ukupna cijena nešto povoljnija. 

S druge strane, klijenti koji traže custom programiranje obično će i nešto više platiti. Ponekad je moguća kombinacija i jednog i drugog pristupa.

Upravo iz tog razloga, većina tvrtki koja se bavi izradom web stranica uglavnom nema formirane fiksne cijene jer je svaki klijent specifičan kao i izrada web stranice koju taj klijent zahtijeva.

Cijena izrade web stranice dakle ovisi o raznim parametrima.

Da biste znali točnu cijenu koliko će vas koštati izrada web stranice sa svim vašim željama i potrebama, najbolje je da se obratite određenoj tvrtki ili studiju te sve detalje dogovorite sa stručnjacima. 

izrada web stranice
web stranica je ogledalo vaše tvrtke

prijevod web stranice

Svakako vam preporučujemo da u web stranicu implementirate prijevod barem na jedan strani jezik, npr. engleski. Zašto?

Jer se prijevodom sadržaja i ponude web-stranice otvarate za mnogo veći broj potencijalnih posjetitelja i kupaca.

Ulaganje u stručan prijevod od strane profesionalnog prevoditelja spada u najisplativije marketinško ulaganje.

Svakako nemojte koristiti Google Prevoditelj jer biste mogli imati više štete nego koristi. 

Prijevodi se u vašu web stranicu mogu lako integrirati, a za WordPress web stranice jedna od najboljih opcija je WPML premium plugin.

Da li je bitna fizička lokacija

Nije važna fizička lokacije tvrtke ili studija koji će vam napraviti web-stranicu, bitna je jedino kvaliteta.

Komunikaciju u vezi izrade web stranice ionako ćete najvjerojatnije ostvariti putem e-maila ili telefona/mobitela, stoga ako ste npr. iz Sarajeva, bez problema možete naručiti izradu web-stranice od studija koji se fizički nalazi u Tuzli ili Travniku. 

Fizička lokacija u suvremenom svijetu digitalizacije ne znači gotovo ništa. Tako npr. Google svoje usluge u Bosni i Hercegovini, kao što su pay per click Google oglasi, formalno isporučuje iz Irske. 

Facebook, kojeg koriste stotine tisuća hrvatskih građana, u Hrvatskoj čak nema ni predstavništvo u vidu nekakvog malog ureda, iako na oglasima zarađuje jako velike novce.

Booking.com kojeg u Hrvatskoj koriste tisuće ljudi za oglašavanje apartmana, registriran je u Amsterdamu.

Fizička lokacija u svijetu usluga danas je bitna jedino u smislu izravnog turističkog posjeta; za gotovo sve ostalo, ona je zapravo potpuno nebitna.

izrada web stranice
koliko košta web stranica

Važne stavke svake web stranice

Svaki vlasnik web stranice uglavnom zna za osnovne elemente o webu kao što su domena, hosting, e-mail i sl.

No za dobru web stranicu nije dovoljno ostati na osnovama. Postoje vrlo važne stavke na koje također treba pripaziti ako želite da vaša web stranica bude bolja i funkcionalnija za uporabu.

Nikome nije cilj da mu korisnici napuste web stranicu ili da je nema nigdje u Google pretragama, a upravo to se vrlo često događa kada se ne vodi računa o svim bitnim stavkama. 

Tada je web stranicu teško naći, ima visok bounce rate (stopu odbijanja) i automatski joj pada ranking. 

Naime, loša navigacija, sporo učitavanje, čudan ili zastario dizajn, nedostatak sadržaja te nemogućnost prilagodbe web stranice mobilnim uređajima samo su neki od važnih elemenata na koje treba obratiti pažnju.

Da biste od svojih web stranica napravili moderne i funkcionalne stranice koje će biti jednostavne i zanimljive za korištenje vašim korisnicima te poslovnim partnerima, pridajte značaj sljedećim elementima:

Važno je naglasiti da ukoliko niste stručnjak za ovo područje, neka za vas to naprave profesionalci koji će se maksimalno posvetiti svim gore navedenim elementima koji imaju bitnu ulogu u funkcioniranju i posjećenosti vaše web stranice.

U nastavku vam donosimo kratka obrazloženja kako biste razumjeli značaj svakog od elemenata.

izrada web stranice
kako izabrati najbolju agenciju za izradu web stranice

Navigacija

Ukoliko navigacija vaše web stranice nije jasna, odnosno ako na bilo koji način zbunjuje korisnike, možete očekivati da će to rezultirati odlaskom korisnika s vaše web stranice. Podijelite navigaciju na primarnu i sekundarnu. 

U primarnu navigaciju uključite samo one najvažnije stavke, a one manje važne stavite u sekundarnu navigaciju. 

Navigacija treba biti napravljena na način da svakom korisniku bude jednostavna za korištenje, te da korisnik s lakoćom može doći do zaključka što ga očekuje klikom na određeni link.

Logotip bi trebao biti link na naslovnicu. Veliki broj korisnika već zna, a i očekuje da klikom na logotip automatski posjećuju početnu web stranicu (Homepage). 

Posjetitelj vaše web stranice tu je došao kako bi dobio informacije i detalje o vašim proizvodima ili uslugama stoga iz tog razloga nemojte na prvo mjesto postaviti rubriku „O nama“.

Ne kažemo da to ne trebate imati na svojoj web stranici. Dapače, trebate imati dio gdje ćete navesti informacije poput godine osnutka vaše tvrtke, vašeg cilja, misije i slično, no poželjno je da to ne bude ono prvo što ćete ponuditi. 

Dakle, bilo bi dobro najprije u ponudi imati linkove na proizvode ili usluge te na novosti, savjete i tomu slične informativne dijelove na kojima će korisnici dobiti informacije i detalje o svemu što imate u ponudi.

Tražilica

Kako bi korisnici lakše i brže pronašli podatke do kojih žele doći, lokalna tražilica igra vrlo važnu ulogu. 

Ona se uglavnom nalazi u gornjem desnom kutu i omogućuje korisnicima da upisivanjem određenih riječi, dobiju popis stranica i objava u vašem web siteu gdje se te riječi spominju.

Imati ili ne imati tražilicu na svojoj web stranici, odluka je na vama. Također, trebali biste obratiti pažnju na vrstu vaše web stranice i zaključiti zahtijeva li ona postavljanje tražilice ili ne. 

Ukoliko ste manji obrtnik te je Vaša stranica jednostavna i ima razumljivu navigaciju (Usluge, Blog, Novosti, O nama, Kontakt) onda nije nužno da imate tražilicu. 

U suprotnom, ako je riječ o većim tvrtkama, kompleksnim i složenim web stranicama, poželjno je imati lokalnu tražilicu integriranu u web site.

izrada web stranice
web stranica ili online trgovina su dio vašeg marketing miksa

Logotip

Pozicija logotipa uglavnom se nalazi u gornjem lijevom kutu web stranice. Iako ćete vidjeti da mnoge stranice još uvijek nemaju logotip, nemojte misliti da je to nebitan element. 

Naime, upravo je logotip ono što vas i vaše proizvode i usluge čini prepoznatljivima, te ga iz tog razloga nemojte zanemariti. 

Neka vaša izrada web stranice započne upravo s logotipom kako biste stvorili svoj vizualni identitet. Naravno, važno je da se boje i sam dizajn logotipa uklope sa bojama i dizajnom cjelokupne web stranice.

Call-To-Action

CTA (Call-To-Action), što u prijevodu znači „poziv na akciju“, upravo je ono što ova kratica predstavlja. 

Ovaj element poziva korisnika na akciju, odnosno da klikne određenu riječ koja će ga usmjeriti na drugu podstranicu. 

Primjerice, na kontakt formu ili na web stranicu određene usluge i proizvoda. To su uglavnom riječi poput „pročitaj više“, „opširnije“, „naruči“, „pošalji“ itd.

Poželjno je te određene riječi istaknuti nekom drugom bojom.

Naslovi podnaslovi i tekst

Elementi koje Google uzima u obzir prilikom rangiranja i pretraživanja su naslovi, podnaslovi meta opisi itd. Dakle, oni su vrlo važni za SEO optimizaciju

U naslovima trebaju biti sadržane ključne riječi koje su važne za Vašu djelatnost. Neki CMS sustavi poput WordPressa te zadatke sami obavljaju te svrstaju glavne naslove u H1 tag, dok će podnaslovi biti u H2, H3 tagu itd.

No da biste trajno poboljšali poziciju na tražilicama, ukoliko niste stručnjak, bilo bi dobro da izrada web stranice bude prepuštena profesionalcima, odnosno nekoj tvrtki ili studiju za web stranice. 

I naslovi i podnaslovi bi trebali biti većeg fonta te istaknutiji od ostatka teksta za lakše čitanje i razumijevanje samog sadržaja.

Kada je riječ o tekstovima na vašoj web stranici, najvažnije je da budu kvalitetno napisani i u skladu sa SEO smjernicama. 

Nebitno radi li se o tekstu koji opisuje vaše proizvode i usluge ili pak o tekstovima informativnog sadržaja poput vijesti, novosti, najava i članaka, svaki napisani tekst mora imati kvalitetu.

Kako sadržaj ne bi izgledao prenatrpan, a tekst samo „nabacan“, potrebno ga je podijeliti u cjeline i odlomke koji će biti  odvojene pomoću takozvanog „white spaces“. 

Dakle, kvalitetna izrada web stranice ne znači ništa ukoliko sadržaj te iste web stranice nije kvalitetan i SEO optimiziran, a tekstovi zanimljivi vašim korisnicima.

izrada web stranice
marketing nije samo lijepa web stranica

Slike i video materijali

Slike i video materijali važan su dio za sveukupan prvi dojam. Naime, oni obogaćuju vašu web stranicu i čine je atraktivnom i korisnicima zanimljivijom. 

Dodatni je plus upotrebljavati i vlastite slike, videa, ilustracije te ostale grafičke elemente. No nije dobro ni pretjerivati. 

Najvažnije od svega je da su svi ti materijali iskorišteni pametno, odnosno da prate tekst i da se postave na odgovarajuća mjesta. Jako je važno da slike ne bude preteške, tipa nekoliko MB, jer će usporiti stranicu i odbiti posjetitelje.

Kada je riječ o video materijalima, poželjno je isključiti „autoplay“ jer mnogi korisnici takve stvari smatraju nametnutima i odluče napustiti web stranicu. 

Stoga, postavite video materijal, no omogućite korisniku da sam izabere želi li pogledati i pokrenuti postavljeni video ili ne.

Danas su vrlo atraktivni i animirani GIF-ovi tako da eventualno možete postaviti neki odgovarajući na prikladno mjesto u vašoj web stranici kako biste dodatno animirali i zainteresirali vaše korisnike.

Kontakt forma

Kontakt forme nude mogućnost komunikacije između vas i korisnika vaše web stranice.

Njihova uporaba je uglavnom fokusirana na slanje upita i newsletter prijave. Važno je da te forme nemaju prevelik broj polja za popunjavanje jer to često odbija korisnike. 

Odlučite se za one najbitnije stavke i informacije koje će vam biti potrebne. Također, za brže i lakše popunjavanje kontakt forme omogućite korisniku da izabere informaciju iz unaprijed definiranih polja bez da ih mora sam upisivati.

Kontakt forma putem koje se šalje upiti za vaše proizvode i usluge zapravo je ključan dio vaše web stranice te mora izgledati atraktivno i funkcionirati besprijekorno.

 O njoj ovisi conversion rate, odnosno koliko će vam web stranica donijeti upita, klijenata i prodaje, što je zapravo i svrha postojanja poslovne web stranice.

izrada web stranice
kvalitetan sadržaj i dobra struktura sajta su jako bitni

Footer web stranice

U podnožju (footeru) vaše web stranice trebale bi se nalaziti važne informacije o vašem poslovanju i tvrtki poput adrese, telefona, OIB-a i slično. Osim toga, u podnožje postavite i navigaciju. 

Možda će vam se na prvi pogled činiti nepotrebno, no nije li zgodnije i jednostavnije vašim korisnicima da umjesto okretanja kotačića miša prema gore, ponovno na vrh stranice dođu samo jednim klikom na određeni link u podnožju? 

Dakle, time ćete pojednostaviti korištenje web stranice što je svakako dodatna pogodnost za vaše korisnike.

Uvjeti korištenja, zaštita privatnosti i linkovi na društvene mreže samo su neki od elemenata koje također možete postaviti u podnožje, stoga ga nemojte zanemariti.

Važnost SEO optimizacije

Sad kad smo nabrojili sve bitne detalje vezano uz izradu web stranice, spremite se na iznenađenje: sve navedeno samo je polovično bitno. Što to znači? 

Vjerojatno ste čuli za izraz SEO ili SEO optimizacija? Kratko ćemo vam objasniti. Možete imati najbolju, najskuplju i najljepše dizajniranu web stranicu na svijetu. 

No ako je nema nigdje u Google pretragama po određenim ključnim riječima, ona vam ničemu ne služi. Eto tu dolazi do izražaja SEO optimizacija koja je jednako važna kao i sama izrada web stranice.

izrada web stranice
web stranica je dio vaše ukupne marketing strategije

PREPORUKA

Moglo bi vas zanimati

Šta je SEO optimizacija sajta?

Šta je SEO optimizacija sajta?

SEO optimizacija sajta je način na koji optimizujemo sajt i stranice sajta, kako bi se povećala količina organskih...

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana