Video nadzor

Video nadzor

11/10/2021

Sistemima video nadzora smatraju se sistemi formirani na način da u najkompleksijem smislu obezbijeđuju vizuelni kontakt jednog mjesta sa drugim mjestom. 

Stoga, video nadzor je postao neizostavan dio života. Kako bi se postigao visok stepen sigurnosti, svojom širokom primjenom obuhvata gotovo sva mjesta, kao npr. prometnije ulice kako bi se mogao pratiti saobraćaj, kompanije – gdje se prate zaposleni i zbivanja na poslu, kao i u kućama ili stanovima zbog privatne imovine. Primjena i namjena video nadzora ogleda se kroz zaštitu od krađe, bezbijednosne razloge, kontrolu zaposlenika itd.

Šta podrazumijeva jedan video nadzor?

Cijeli sistem obuhvata kamere, opreme za skladištenje i prikazivanje video materijala i kablova, putem kojih su sve navedene komponente povezane. U praksi se podrazumijeva mnogo varijacija na temu, jer sistem može biti u sprezi sa alarmnim sistemom ili posjedovati mikrofone za snimanje zvuka. Kamere sa snimačem mogu bti povezane bežičnim putem, te u tom slučaju nisu potrebni kablovi za prijenos podataka. Navedene komponente predstavljaju dodatne mogućnosti, koje tokom projektovanja sistema video nadozora birate prema svojim potrebama.

Prilikom izbora adekvatne opreme za video nadzor, trebate biti dobro informisan i prije svega znati koje su tačno potrebe. Putem dodatnog informisanja, imat ćete okviran uvid u tehničke mogućnosti i specifikacije opreme, te ćete biti upućeni o namjeni i karakteristikama.

Prije nego se odlučite na kupovinu opreme za video nadzor, potrebno je precizno definisati potrebe, kako ne biste došli do preračunavanja, ali i na kraju do neočekivanog rezultata. Također, prije krajnje odluke za određeni video nadzor i sve njegove prateće komponente, bilo bi dobro da još jednom prođete kroz sve detalje i konsultujete sa stručnom osobom u vezi ugradnje sistema.

 Video nadzor i njegova upotreba

 Upotreba video nadzora podrazumijeva širok pojam, te ćemo u skladu sa tim navesti neke od osnovnih primjera njegove upotrebe. Osnovna primjena video nadzora ogleda se kroz povećanje sigurnosti, kao i bezbijednosti ljudi i imovine koja je ugrožena. Npr. policija video nadzor koristi zbog veće bezbijednosti građana, odnosno zbog otkrivanja kriminalnih aktivnosti. Saobraćajna policija, također, koristi isti za praćenje saobraćaja i kažnjavanja nesavjesnih vozača. Što se tiče maloprodajnih objekata, vlasnici isti koriste da bi se spriječile krađe ili kako bi kontrolisali radnike datog objekta. Dok se u fabrikama postavlja video nadzor, zbog monitoringa i nadzora mašina i procesa. Veliki shopping centri video nadzor koriste kako bi pratili ponašanje potrošača i kreiranje “heat mapa” kretanja.

Nadzorne kamere

 Kamere možemo podijeliti prema raznim principima, počevši od rezolucije videa koji kamera može da pruži, da li ima noćni način rada, koji ugao može obuhvatiti, da li je otporna na udarce ili vodootporna, te od kojeg je materijala sačinjena.

Sve navedene karakteristike trebate uzeti u obzir, te odrediti one koje su najbitnije prema vašim potrebama. Ako želite da kamera pokrije neki prostor u dvorištu vaše kuće, podrazumijeva se onda da ista mora biti vodootporna. Način montiranja je također bitan, u zavisnosti da li ćete je postaviti na neki plafon ili vertikalni zid. Također, bitno je obratiti pažnju na mnoge mogućnosti kamere, kao da li posjeduje slot za memorijsku karticu I mogućnost daljinske kontrole zoom-a I fokusa.

DVR i NVR digitalni video rekorderi

Prilikom odabira odgovarajućeg snimača video materijala (DVR ili NVR uređaj), trebate voditi računa o nekoliko stvari:

 • Broj ulaza za kamere – podrazumijeva maksimalan broj kamera koje mogu biti priključene na snimač. Uvijek trebate misliti o proširenju kapaciteta.
 • Memorija (hard disk) snimača – provjeriti memoriju, jer od njenog kapaciteta ovisi koliko se video materijala može snimiti i čuvati unazad
 • Maksimalna brzina čitanja ili pisanja podataka
 • PoE napajanje
 • Alarmni izlaz
 • Izlazi za reprodukciju snimljenog video materijala

Kablovi za povezivanje opreme

Kako bi sistem za video nadzor adekvatno radio, on mora biti pravilno povezan. Kada je riječ o kablovima, izdvajamo par bitnih stvari:

Udaljenost kamere od DVR-a ili NVR-a

Pri određenim razdaljinama, kablovi mogu imati slabljenje, te se treba držati propisa, kako ne bi došlo do lošije kvalitete video materijala i nemogućnosti da se signal prenese do željene destinacije.

Tehničke mogućnosti kabla

Tokom upotrebe kolaksijalnog kabla, bit će vam potreban i dodatni kabl za napajanje kamere, a ako upotrijebite UTP kabl, možete iskoristiti jednu paricu za dovođenje napona do kamere, ukoliko jedan od snimača ima PoE izlaz.

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

 • TNT radio Sarajevo
 • TNT radio Tuzla
 • TNT radio Zenica
 • TNT radio Travnik
 • Narodni Sarajevo
 • Narodni Tuzla
 • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana