RADIO REKLAME – Vjeruju mu slušatelji i kompanije

RADIO REKLAME – Radio je stvar prošlosti, zar ne? Ali ne više.

Između internet radija, porasta popularnosti podcasta i mobilnih aplikacija, radio je još uvijek živ i jači je nego ikad.

To znači da bismo kao marketingaši, trebali razmišljati kako da osnažimo ovaj kanal.

U razgovoru sa tri male tehnološke kompanije, saznali smo da su u protekla dva mjeseca imali mnogo uspjeha sa radio oglasima.

One čak nisu B2C kompanije – prodaju softverske platforme! Zašto onda kompanije investiraju u radio oglase i koja je tajna uspjeha?

Radio oglašavanje nije skupo

„Mnoštvo tradicionalnih sponzora radija je preusmjerilo svoje oglašivačke budžete online, tako da su cijene radio oglašavanja pale,“ piše Randall Stross iz New York Timesa. „Ekonomija radio oglašavanja ponekad bude korisna u smislu dopiranja do malih, ali bitnih grupa potencijalnih klijenata.“

Razmišljajte o jeftinom, ali visoko ciljanom marketingu – tu je uspjeh.

Ciljne skupine

Radijski voditelji (i mnogi voditelji podcasta) imaju bazu posvećenih slušatelja. Postoji doza bliskosti i povjerenja između voditelja i njegove publike. Tako da kada voditelj podržava neko rješenje, to automatski ima veću težinu za slušatelja nego kada isti oglas vidi na internetu.

Mala konkurencija

Kao što je već pomenuto, tradicionalni sponzori radija su preusmjerili svoje oglašivačke budžete online, a novije kompanije ni ne razmišljaju o radiju kao o održivoj oglašivačkoj platformi. Rezultat je mala konkurencija, što znači više eksponiranja i manje troškova za vas.

Jednostavna, jeftina produkcija

Reklame za radio možete snimiti odmah, na svom telefonu. Sve što vam je potrebno je audio uređaj visokog kvaliteta i scenario dug 3 do 8 rečenica.

Ovo također otvara vrata A/B testiranju koje nije skupo, gdje biste mogli probati različite scenarije i vidjeti kakva poruka najefikasnije dopire do publike. Poslušajte igrane radijske reklame iz naše produkcije!

Pristup mikro-influenserima

Adweek definiše mikro-influensere kao one čiji profili na društvenim mrežama imaju 30,000 ili manje pratioca. Uzimajući u obzir da su ovo društvene mreže, imamo mnogo popularnih radio emisija i podcasta koji imaju 30,000 pratioca, recimo na Twitteru ili Instagramu.

Mikro-influenseri su više u komunikaciji sa svojom publikom nego javne ličnosti i iz marketinške perspektive, otvoreniji su za saradnju. Gradeći neprekidne, zdrave odnose sa nekim od ovih podcasta ili radijom, mikro- influenseri mogu biti izuzetno korisni za vaš brend na duge staze.

Učestalost

„Većina lokalnih kompanija ne može priuštiti potrebnu učestalost emitiranja tri puta i više koju zahtjeva efikasno oglašavanje – osim na radiju.

Radio je medij dosega i učestalosti koju možete priuštiti,“ piše na RadioAdvertisingFacts.com. Odličan zaključak – još uvijek koristimo dosadnu taktiku za rad i ponavljamo je u prodaji i drugim, skupljim, područjima marketinga -i radimo to zato što ima efekta. A zašto to ne bismo radili u pola cijene sa oglašavanjem na radiju?

Pouzdanost

Kada su u pitanju lokalni radio oglasi, ne oslanjamo se na brzu internet konekciju ili 4G mrežu da bismo bili sigurni da ćemo doprijeti do naše publike Čak iako voditelj radija nije na poslu cijeli dan, oni će svakako puštati snimak vašeg oglasa.

Mobilnost

Pametni telefoni nam daju mogućnost da pristupimo skoro svim vrstama oglašavanja u bilo koje doba dana, ali nijedno od njih se ne može mjeriti sa radijom koji slušate kada vozite.

Radio je jedini oglašivački medij koji možete pratiti dok vozite, jednostavno zato što za konzumaciju ne zahtjeva vaš vid. Radio je mobilniji od bilo kojeg drugog medijskog kanala. Radio reklame zaista prave vrhunske rezultate.

radio reklame
Radio je jedini oglašivački medij koji možete pratiti dok vozite, jednostavno zato što za konzumaciju ne zahtjeva vaš vid. Radio je mobilniji od bilo kojeg drugog medijskog kanala. Radio reklame zaista prave vrhunske rezultate.

Kako spremiti prvu radio kampanju?

Koja je vaša ciljna skupina? Koje radio stanice ili podcaste oni slušaju? Napravite buyer personu za njih. Uzmite u obzir i druge interese koje imaju i pronađite mikro-influensere koji dijele te interese.

Na primjer, mnogo prodavača religiozno prati fudbal – zato probajte targetirati prodaju/biznis i fudbalske radio kanale.

Razmotrite kvalitet produkcije. Iako smo već spomenuli da sada možete snimiti radio oglas na svom telefonu, ne preporučujem da to i uradite.

Radio stanice su pokretači zabave i njihova promocija i oglasi bi trebali biti upravo takvi. Radite sa svojim timom da (idealno bi bilo) uključite humor, jedinstvene zvukove ili soundtrack-ove da vaš oglas bude upečatljiv.

Reklame na radiju mogu biti varljive u odnosu na taktike modernog oglašavanja kada je u pitanju praćenje povrata budžeta kojeg ste investirali. Ovo je uglavnom zbog toga što će poziv na akciju vašeg radio oglasa biti trenutak kada narator izgovori naziv vaše web stranice.

Očigledno, ne možete spojiti kod za praćenje na radio oglas, niti usmjeravanje ljude na vašu stranicu znači jedinstvenu posjetu landing stranici web-a. Zato je važno, prije lansiranja kampanje, pronaći način za mjerenje vašeg uspjeha.

Na primjer, probajte napraviti landing stranicu na web-u koja ima skoro identičan URL (i najkraći mogući jer ga narator mora pročitati ), kao vaš homepage. Ovo vam daje priliku da procijenite kolika je posjećenost isključivo zbog radio oglasa.

radio reklame
Radio je jedini oglašivački medij koji možete pratiti dok vozite, jednostavno zato što za konzumaciju ne zahtjeva vaš vid. Radio je mobilniji od bilo kojeg drugog medijskog kanala. Radio reklame zaista prave vrhunske rezultate.

Moglo bi vas zanimati

Kako zaraditi novac online

Kako zaraditi novac online danas kad je internet postao pravo čudo. Tehnologija napreduje uz dana u dan i sve je više...

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana