Istraživanje otkriva: Radio stvara najsnažnije emocionalne poveznice

26/03/2024

Statistički podaci jasno pokazuju efikasnost radija. Medij ima ogroman doseg, emocionalnu vezanost prema svojoj publici i visoki faktor povjerenja, ali zašto? Nedavna studija o ljudskom mozgu može imati odgovore – i nova saznanja – o tome zašto i kako AM/FM radio najbolje rezonira.

Mediaprobe, poznat po svojem neuro-kreativnom testiranju, podijelio je nove spoznaje o emocionalnom utjecaju radio oglašavanja na konferenciji Advertising Research Foundation’s AUDIENCExSCIENCE. Istraživačka kompanija ocijenila je reakcije slušatelja na radijski sadržaj različitih žanrova sekundu po sekundu koristeći elektrodermalnu aktivnost i podatke o biranju, uključujući 227 odraslih sudionika od 26. lipnja do 7. srpnja 2023.

Sudionicima je bilo dozvoljeno da mjere svoje nesvjesne reakcije na radio u udobnosti svojih domova. Istraživanje je imalo za cilj dešifrirati emocionalne potpise koji diktiraju uspjeh radijskih oglasa i usporediti te nalaze s televizijskim normama.

Rezultati su otkrili da AM/FM radio angažira slušatelje 13% više nego televizija. Još važnije, studija je potvrdila da radijski emocionalni utjecaj premašuje TV za 12%, potkrepljujući studiju Dentsu/Lumen koja je istaknula superiornost zvuka u privlačenju pažnje i pomoći u sjećanju na brend.

Još jedan moćan nalaz od Mediaprobe je kako su vijesti vodeći radijski žanr za radio, s ocjenom 8% višom od Urbanih, Suvremene odrasle osobe, Rock i Classic Hits formata te 14% višom od televizijskih vijesti.

Što je to u radiju što privlači pažnju slušatelja? Oglasi s muzikom i džinglovima unutar segmenata govorenih riječi su među kreativnim najboljim praksama za efikasnost radijskog oglašavanja, s čestim spominjanjem brenda – najmanje pet puta u jednom oglasu – koji rangiraju najviše za privrženost zajedno s ženskim glasovima.

Ljudska psihologija iza donošenja odluka potrošača ovdje igra veliku ulogu, gdje emocionalni odgovori često pokreću naše izbore, kako su dokazali psiholozi i tržišni stručnjaci. Dakle, sljedeći put kada slušate radio, znajte da to nije samo radio, to je vaš mozak.

 

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana