Mogu li klima uređaji biti štedljivi?

Mogu li klima uređaji biti štedljivi?

11/06/2022

Mnogi od nas se ovih ljetnih dana pitaju mogu li klima uređaji biti štedljivi i kako uopće štediti na hlađenju ili grijanju prostorija u kojim boravimo.

Koliko god da se veselimo lijepim ljetnim danima, u pregrijanim prostorijama često zna biti neizdrživo.

Koliko puta smo poželjeli momentalno nabaviti klima-uređaj, pa odustali zbog bojazni da bi se to moglo drastično odraziti na račun za električnu energiju. Da li je taj strah zaista opravdan?

Glavni zadatak sistema za klimatizaciju je da rashladi prostoriju do željene temperature. Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti veća od pet do šest stepeni.

Kako bi se postiglo idealno rashlađivanje, stručnjak bi trebao izraditi za vas, takozvani  “proračun rashladnog opterećenja”, prije kupovine klima-uređaja.

Ovim se izračunava individualna potreba za hlađenjem ovisno o specifikacijama prostorije kao što su: njena veličina, sunčevo zračenje, toplinski izvori i drugi parametri.

Moderni klima uređaji mogu mnogo više od rashlađivanja pritiskom na dugme – mogu grijati, filtrirati vazduh u prostoriji ili regulisati vlažnost.

mogu li klima uređaji biti štedljivi
Mogu li klima uređaji biti štedljivi

Modeli klima uređaja su dostupni na tržištu

  • Monoblok – mobilni klima uređaji
  • Split – mobilni klima uređaji
  • Ugradbeni multi split sistem klimatizacije

Monoblok mobilni uređaji

Monoblok mobilni uređaji su mali, kompaktni i praktični. Za puštanje u rad dovoljna je utičnica. Na kotačima su, tako da ih bez problema možete prebacivati iz jedne prostorije u drugu, prema potrebi.

Međutim, kod ove klime, toplina se odvodi van kroz crijevo presjeka oko 10 cm, kroz otvoreni prozor.

To znači da topli, vanjski zrak, ponovo ulazi u sobu, protiv čega klima uređaj mora intenzivnije raditi, što rezultira povećanom potrošnjom energije.

Osim toga, ova klima je prilično bučna, sa osrednjim performansama hlađenja.

Mobilna split klima

Mobilna split klima, sa vanjskim dijelom, dvodijelni je klima uređaj, i sastoji se od vanjske i unutarnje jedinice. Oba dijela povezana su crijevom.

Ova klima je tiša u radu, sa boljim performansama, ali montiranje vanjske jedinice često predstavlja problem, osobito u stambenim zgradama i stanovima bez terase i pogodnog mjesta.

Ovi uređaji su skuplji.

Ugradbeni multi split sistem

Ugradbeni multi split sistem, efikasniji je od mobilnih varijanti, sa odličnim performansama, ali i skuplji, uz dodatne troškove ugradnje.

Ovdje se unutarnje i vanjske jedinice trajno ugrađuju u plafon ili zidove čitavog prostora, ne samo jedne prostorije. Najčešće je u upotrebi u poslovnim objektima.

U cijeloj EU, svaka klima jedinica do 12 kW, mora biti testirana na energetsku efikasnost i označena jedinstvenom etiketom. Trenutno postoji sedam klasifikacija, od D do A+++.

Za poređenje: razlika u potrošnji energije kod monoblok klime, između klase B i najviše klase A+++, je oko 40%. Odabirom visoke energetske klase možete uštedjeti značajne troškove već u prvoj godini.

mogu li klima uređaji biti štedljivi
Mogu li klima uređaji biti štedljivi

Savjet za uštedu

Pri kupovini uvijek birajte klasu A, klima uređaj koristite po potrebi, samo za prethodno hlađenje prostorije, a ne u kontinuiranom radu. U vrelim danima zatvorite i zamračite prozore, te zatvorite roletne i grilje. Svježiji večernji vazduh iskoristite da dobro provetrite tokom noći.

Na osnovu svih činjenica, možemo zaključiti da klima uređaji mogu biti isplativi u odnosu na korist koju od njih imamo, ukoliko ih pravilno koristimo, te vodimo računa pri kupovini o klasi energetske efikasnosti.

U internet trgovinama možete pogledati širok izbor modela klima i usporediti cijene, te spremni dočekati ljeto.

Na kojoj temperaturi trebamo držati klima-uređaj ako želimo trošiti manje struje?

Klima uređaji ovih dana rade punom snagom, a važno je znati ih koristiti uz maksimalnu uštedu energije. Štedite li doista struju tako što ćete isključiti klimu kada niste kod kuće ili je bolje ostaviti klima uređaj da radi na istoj temperaturi cijeli dan?

Pretjerano trošenje električne energije ne samo da više košta, nego i uzrokuje veće izgaranje ugljena i drugih fosilnih goriva što pridonosi globalnim klimatskim promjenama. Zbog toga je važno znati na koji je način najbolje koristiti klima-uređaj kako bi se maksimalno uštedjela električna energija.

Sistem za rashlađivanje prostora najučinkovitiji je kada radi punom brzinom, a ne kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima-uređaj radi punom brzinom bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Struju možete uštedjeti i ako termostat na klima-uređaju postavite na višu temperaturu (razlika između sobne i vanjske temperature ne smije biti veća od 7 stupnjeva). Prema nekim podacima, klima uređaj sa svakim stupnjem više na termostatu troši 3 do 5 posto manje energije . Za maksimalnu uštedu energije, ostavite klima-uređaj da radi na 26 ili više stupnjeva Celzija dok ste odsutni od kuće.

Donosimo vam još 4 načina za istovremeno hlađenje i uštedu energije korištenjem klima uređaja:

Kupite klima uređaj s podesivim termostatom

Na taj način moći ćete podesiti temperaturu kakvu želite imati u prostoriji i kada se vratite kući prostorija će već biti ugodno rashlađena. Kupite termostat koji paše i sustavu hlađenja i sustavu grijanja. Noviji modeli klima-uređaja imaju i mjerač vremena i termostat.

Kupite stropni ventilator

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja zraka osjećati ugodnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete namjestiti na višu temperaturu i tako trošiti manje energije, a opet se rashladiti.

Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

Posadite grmlje

Veliko grmlje koje stvara sjenu posađeno s južne i zapadne strane vaše kuće smanjit će akumuliranje vrućine tijekom dana.

Stvorite propuh

Najlakši način kao rashladiti prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veći propuh.

Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste vidjeli na koji način se stvara najugodniji propuh,

Pet zakona za korištenje klima-uređaja koje ne smijemo prekršiti

Kako bi što lakše podnijeli visoke temperature, mnogi uživaju u blagodatima klimatizacijskih uređaja. Iako nam pomažu, ako se ne upotrebljavaju pravilno, ti uređaji mogu itekako naštetiti zdravlju.

Cilj ugradnje klima uređaja u prostoriju je osigurati ugodnije uvjete života i rada. No njihovo korištenje može imati i negativne posljedice, koje je vrlo lako izbjeći ako se pridržavate osnovnih pravila.

U protivnom biste i vi mogli završiti kod liječnika s nekim od simptoma koji se manifestiraju kao kronična upala sinusa, jaka glavobolja ili ukočeni mišići.

Te zdravstvene tegobe koje pogađaju sve dobne skupine posljedica su korištenja rashladnih uređaja, tj. nova epidemija prouzročena sve većom dostupnošću tehničkih aparata. Klima-uređaji koji su danas neophodni, stoga i dostupni gotovo svima, razlog su velikih gužvi u ordinacijama tijekom ljetnih mjeseci.

OSNOVNA PRAVILA KORIŠTENJA KLIMATIZACIJSKIH UREĐAJA

1. Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti prevelika, točnije ne smije biti veća od 7 do 10 stupnjeva. U protivnom, organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do “šoka” koji negativno utječe na zdravlje.

Dugotrajno izlaganje hladnoći utječe i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena, pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim žilama i živcima odvijaju sporije.

2. Najzdraviji je način boravka u prostoriji da se ona prvo rashladi, a nakon toga klima-uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio “šok”.

Posebnu pozornost treba posvetiti najmlađima jer boravak u klimatiziranom prostoru lako može dovesti do upale uha.

3. Održavanje i čišćenje klimatizacijskih uređaja također je važno. Filtar kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jednom godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klimatizacijskih uređaja preporučljivo je i dezinficirati uređaj odgovarajućim sredstvom.

DOM I UREĐENJE

Pet zakona za korištenje klima-uređaja koje ne smijemo prekršiti

Kako bi što lakše podnijeli visoke temperature, mnogi uživaju u blagodatima klimatizacijskih uređaja. Iako nam pomažu, ako se ne upotrebljavaju pravilno, ti uređaji mogu itekako naštetiti zdravlju.

Cilj ugradnje klima uređaja u prostoriju je osigurati ugodnije uvjete života i rada. No njihovo korištenje može imati i negativne posljedice, koje je vrlo lako izbjeći ako se pridržavate osnovnih pravila.

U protivnom biste i vi mogli završiti kod liječnika s nekim od simptoma koji se manifestiraju kao kronična upala sinusa, jaka glavobolja ili ukočeni mišići.

Te zdravstvene tegobe koje pogađaju sve dobne skupine posljedica su korištenja rashladnih uređaja, tj. nova epidemija prouzročena sve većom dostupnošću tehničkih aparata.

Klima-uređaji koji su danas neophodni, stoga i dostupni gotovo svima, razlog su velikih gužvi u ordinacijama tijekom ljetnih mjeseci.

Posebnu pozornost treba posvetiti najmlađima jer boravak u klimatiziranom prostoru lako može dovesti do upale uha.

OSNOVNA PRAVILA KORIŠTENJA KLIMA UREĐAJA

Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti prevelika, točnije ne smije biti veća od 7 do 10 stupnjeva. U protivnom, organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promjeni temperature i dolazi do “šoka” koji negativno utječe na zdravlje.

Dugotrajno izlaganje hladnoći utječe i na rad metabolizma. Cirkulacija je usporena, pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim žilama i živcima odvijaju sporije.

Najzdraviji je način boravka u prostoriji da se ona prvo rashladi, a nakon toga klima-uređaj možete ugasiti. Prilikom izlaska na vanjsku temperaturu organizmu bi trebalo dopustiti nekoliko minuta privikavanja bez klime kako bi lakše podnio “šok”.

Posebnu pozornost treba posvetiti najmlađima jer boravak u klimatiziranom prostoru lako može dovesti do upale uha. Najzdraviji je način boravka u prostoriji da se ona prvo rashladi, a nakon toga klima-uređaj možete ugasiti.

Održavanje i čišćenje klimatizacijskih uređaja također je važno. Filtar kroz koji izlazi rashlađeni zrak treba čistiti barem jednom godišnje jer je vlažna i prljava podloga idealna za razvoj štetnih mikroorganizama od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća. U sezoni korištenja klimatizacijskih uređaja preporučljivo je i dezinficirati uređaj odgovarajućim sredstvom.

Klimatizacijski uređaj nikad ne smije puhati direktno u vas. Također, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku zraka. Pravilnom radu ventila može smetati i namještaj u koji klima puše pa, ako je potrebno, napravite razmještaj namještaja za optimalan rad klima-uređaja.

Obratite pažnju na to koliko vrućine uđe kroz prozor tijekom dana za ekonomičnije trošenje struje. To je bitno jer što se klima “bori” s više vrućeg zraka, to će jače raditi i tako će se trošiti više struje.

Ovisno o tome koliko je sunce jako, otvarajte i zatvarajte prozore kako ne bi previše vrućine ušlo u prostoriju. Tako ćete s klima uređajem lakše raditi i produžiti mu vijek trajanja, a trošit ćete manje struje, a time i novca.

Preporučujemo

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana