Mogu li klima-uređaji biti štedljivi?

24/11/2021

Koliko god da se veselimo lijepim ljetnim danima, u pregrijanim prostorijama često zna biti neizdrživo. Koliko puta smo poželjeli momentalno nabaviti klima-uređaj, pa odustali zbog bojazni da bi se to moglo drastično odraziti na račun za električnu energiju. Da li je taj strah zaista opravdan?

Glavni zadatak sistema za klimatizaciju je da rashladi prostoriju do željene temperature. Razlika između vanjske i unutarnje temperature ne smije biti veća od pet do šest stepeni.

Kako bi se postiglo idealno rashlađivanje, stručnjak bi trebao izraditi za vas, takozvani  “proračun rashladnog opterećenja”, prije kupovine klima-uređaja. Ovim se izračunava individualna potreba za hlađenjem ovisno o specifikacijama prostorije kao što su: njena veličina, sunčevo zračenje, toplinski izvori i drugi parametri.

Moderni klima uređaji mogu mnogo više od rashlađivanja pritiskom na dugme – mogu grijati, filtrirati vazduh u prostoriji ili regulisati vlažnost.

Pogledajmo koji modeli klima uređaja su dostupni na tržištu:

 1. Monoblok – mobilni klima uređaji
 2. Split – mobilni klima uređaji
 3. Ugradbeni multi-split sistem klimatizacije
 • Monoblok mobilni-uređaji su mali, kompaktni i praktični. Za puštanje u rad dovoljna je utičnica. Na kotačima su, tako da ih bez problema možete prebacivati iz jedne prostorije u drugu, prema potrebi. Međutim, kod ove klime, toplina se odvodi van kroz crijevo presjeka oko 10 cm, kroz otvoreni prozor. To znači da topli, vanjski zrak, ponovo ulazi u sobu, protiv čega klima uređaj mora intenzivnije raditi, što rezultira povećanom potrošnjom energije. Osim toga, ova klima je prilično bučna, sa osrednjim performansama hlađenja.
 • Mobilna split klima, sa vanjskim dijelom, dvodijelni je klima uređaj, i sastoji se od vanjske i unutarnje jedinice. Oba dijela povezana su crijevom. Ova klima je tiša u radu, sa boljim performansama, ali montiranje vanjske jedinice često predstavlja problem, osobito u stambenim zgradama i stanovima bez terase i pogodnog mjesta. Ovi uređaji su skuplji.
 • Ugradbeni multi-split sistem, efikasniji je od mobilnih varijanti, sa odličnim performansama, ali i skuplji, uz dodatne troškove ugradnje. Ovdje se unutarnje i vanjske jedinice trajno ugrađuju u plafon ili zidove čitavog prostora, ne samo jedne prostorije. Najčešće je u upotrebi u poslovnim objektima.

U cijeloj EU, svaka klima jedinica do 12 kW, mora biti testirana na energetsku efikasnost i označena jedinstvenom etiketom. Trenutno postoji sedam klasifikacija, od D do A+++. Za poređenje: razlika u potrošnji energije kod monoblok klime, između klase B i najviše klase A+++, je oko 40%. Odabirom visoke energetske klase možete uštedjeti značajne troškove već u prvoj godini.

Savjet za uštjedu: Pri kupovini uvijek birajte klasu A, klima-uređaj koristite po potrebi, samo za prethodno hlađenje prostorije, a ne u kontinuiranom radu. U vrelim danima zatvorite i zamračite prozore, te zatvorite roletne i grilje. Svježiji večernji vazduh iskoristite da dobro provetrite tokom noći.

Na osnovu svih činjenica, možemo zaključiti da klima-uređaji mogu biti isplativi u odnosu na korist koju od njih imamo, ukoliko ih pravilno koristimo, te vodimo računa pri kupovini o klasi energetske efikasnosti. U internet trgovinama možete pogledati širok izbor modela klima i usporediti cijene, te spremni dočekati ljeto.

Moglo bi vas zanimati

Kako zaraditi novac online

Kako zaraditi novac online danas kad je internet postao pravo čudo. Tehnologija napreduje uz dana u dan i sve je više...

Brendiranje poslovanja 6 TAJNI

Tvrtka, bez obzira na njezinu veličinu, treba pravilno brendiranje poslovanja kako bi postigla marketinški uspjeh...

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

 • TNT radio Sarajevo
 • TNT radio Tuzla
 • TNT radio Zenica
 • TNT radio Travnik
 • Narodni Sarajevo
 • Narodni Tuzla
 • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana