Šta savremeni menadžeri ne bi trebali da rade – o slučajnim i namjernim greškama

bolji linkedin marketing

19/08/2021

Spisak potencijalno loših modela ponašanja je daleko duži, ali je u tekstu navedeno nekoliko najkarakterističnijih negativnih praksi

Savremeni menadžer ne bi trebao da dugoročne interese kompanije podređuje ostvarivanju kratkoročnih interesa zbog lične promocije i sticanja beneficija.

On može:

  • Radikalno da poveća cijene s namjerom da postigne bolju prodajnu maržu, ignorišući reakcije kupaca i njihov uticaj na razvoj ukupne prodaje (preskupi proizvodi na kraju odbijaju kupce i smanjuju ukupnu prodaju i tržišni udio).
  • Sniziti cijene kako bi povećao ukupnu prodaju i udio na tržištu, ne vodeći pri tome računa da li će kompanija bilo šta zaraditi.
  • Smanjiti troškova prodaje uvodeći komplikovane i teže dostižne bonus kriterijume za prodajnu silu, zanemarujući pri tome pad motivacije i odlaske iz kompanije iskusnih i dokazanih prodavaca.

Primjera ima mnogo i zajedničko im je da oni često postižu kratkotrajno poboljšanje u određenom segmentu. Neki od indikatora zaista dobijaju nove i više vrijednosti. Istovremeno, problemi nastaju na drugoj strani, kao posljedica uvedenih promjena i trajno remete tokove poslovanja.

savremeni menadžer

Potrebno je uložiti mnogo napora, novca i energije kako bi se uklonile posljedice nesavjesnog rukovođenja

Ukoliko izostane brza reakcija i stvari odu predaleko, potrebno je uložiti mnogo napora, energije i novca, kako bi se ublažile ili potpuno otklonile posljedice nesavjesnog rukovođenja. Pod uslovom da je takav oporavak uopšte moguć i izvjestan.

Menadžer nikada ne bi trebalo da misli da je najpametniji, najbolji, i da nema potrebe za unapređenjem njegovih znanja i vještina. Nikada ne bi trebalo da bude ušuškan prethodnim rezultatima, čak ni kada su oni realno dobri.

U dinamičnom svijetu, u kojem se pravila funkcionisanja svakodnevno mijenjaju, takvo ponašanje vodi put većih i manjih neuspjeha u budućnosti. Ponašanje koje je u prošlosti značilo siguran uspjeh u promjenjenim okolnostima može doneti veliki neuspjeh. Ukoliko želite biti uspješan menadžer potrebno je međusobno poštovanje i timski rad.

Rad na sebi predstavlja svakodnevnu obavezu. On je osnova za kvalitetan rad s drugima, bez obzira da li su oni klijenti ili saradnici.

Menadžer nikada ne bi trebao da ignoriše sugestije saradnika i poslovnih partnera

Nekada su oni godinama i decenijama na  radnim mestima i posjeduju ogromno radno iskustvo. Mnogi od njih svoje sugestije izriču maksimalno dobronamjerno, sa željom da pomognu u rješavanju problema, ili sa idejom da doprinesu još uspješnijem razvoju poslovanja.

Stalno ignorisanje ovakvih inicijativa ograničava izbor kvalitetnih rješenja, izaziva opravdano nezadovoljstvo i slabi pojedinačnu i ukupnu motivaciju.

Slično mogu reagovati kupci, dobavljači i ostali poslovni partneri. Dugi niz godina su u svom poslu, prisutni su na tržištu, znaju šta se na njemu događa i kakva pravila na njemu vladaju. Stalno ignorisanje njihovih konstruktivnih primjedbi, željâ i zahtjeva dovodi do nezadovoljstva saradnjom i razmišljanja o promjeni poslovnog partnera, što se nekad zaista i događa.

Zbog toga nijedan rukovodilac ne smije da se ponaša bahato i nezainteresovano, niti da zanemaruje bilo čije stavove, bez obzira na trenutnu poziciju sagovornika u firmi ili van nje. Nikad se ne zna ko ima presudnu ulogu u uspješnoj realizaciji bilo kog posla.

savremeni menadžer

Menadžer nikada ne bi trebalo da bude neodlučan

Neodlučnost je znak slabosti. Posao menadžera jeste da donosi odluke i da ih sprovodi. Ako to nije kadar, onda nije menadžer. Svaka neodlučnost rukovodioca postaje lako vidljiva svim članovima njegovog tima. Izaziva zbunjenost u pogledu obaveza koje se pred njih stavljaju (nisu dovoljno precizno definisane, ili se stalno mijenjaju), i ličnu i profesionalnu nesigurnost. Obe pojave vode neracionalnom korištenju resursa i negativno utiču na odvijanje planiranih aktivnosti.

Zbog toga se odlučnost menadžera, kako tokom donošenja odluka, tako i tokom njihove primjene, nameće kao imperativ uspešnog rukovođenja. Važno je da budete uvjereni u vaše odluke jer ipak ste vi ti koji vodite čitavu organizaciju. Savremeni menadžer bi trebao biti primjer svim uposlenicima kako treba da se ponašaju u poslovanju.

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana