Trudnoća – Šta očekivati u 25. sedmici ?

trudnoca

19/10/2021

Sve što trebate znati o jedanom od najljepših perioda u životu

Ukoliko ste ostali u drugom stanju vjerovatno su vam emocije pomiješane. Sreća, ljubav, zadovoljstvo ali i strah je sve što osjećate u istom trenutku. Sasvim je normalno da, posebno u prvoj trudnoći, imate malu količinu straha jer ipak ne znate šta vas čeka, kako će vaše tijelo reagirati i koji su sve simptomi s kojim ćete se susretati.

Svi već znaju glavne pokazatelje trudnoće poput jutarnje mučnine, povraćanje, nepodnošenje određenih mirisa, okusa i čest umor.

Kako vaša beba bude rasla, tako ćete i vi ulaziti u posebna razbolja novih simptoma i promjena na tijelu.

Važno je napomenuti da je prvo tromjesječje najbitnije jer je tada plod najosjetljiviji na sve vanjske faktore. Stoga, preporučujemo da se posebno u ovom periodu pridržavate svih uputa vašeg ljekara.

trudnoca

Kako se najbolje prilagoditi drugom stanju ?

Kada ostanete u drugom stanju to znači da morate promijeniti vaš život za 180 stepeni, ali na bolje! Promjena načina života je od prvih koraka u osiguravanju što sigurnije i zdravije trudnoće.

Ukoliko ste pušač u narednih 9 mjeseci morat ćete baciti cigarete u smeće. Neke žene kažu da im je trudnoća pomogla da prestanu pušiti i nakon poroda.

Raznovrsna prehrana ispunjena domaćim, svježim voćem i povrćem su uvijek dobro došli. Kada je u pitanju prehrana važno je napomenuti da ne slušate mit da u trudnoći morate jesti za dvoje.

Prava istina je da jedete količinski kao i prije trudnoće, samo je važno da jela budu ispunjena vitaminima i mineralima potrebnim za razvoj bebe.

Također, aktivnost je vrlo važna. Dnevne lagane šetnje ili pilates za trudnice je odličan način da vaše tijelo očuvate zdravim. Naravno sve u granicama umjerenosti i ukoliko je ste o aktivnostima porazgovarali sa ljekarom.

Uživajte u najljepšem periodu

Kako mjeseci trudnoće prolazili tako ćete se susresti sa raznim promjenama na vašem tijelu. Naravno, nismo svi isti. Pa tako u trudnoći određene pojave neće osjetiti sve trudnice.

Kakoa uđete u dvadesetu sedmicu trudnoće vaša beba će moći prepoznati i čuti vaš glas. Bebina koža postaje sve deblja i počinju rasti nokti i dlačice.

Mnoge buduće mame u ovom periodu susreću se sa kratkoćom daha,  probavnim smetnjama, otečenost stopala i šaka, bolovi u donjem dijelu leđa, strije na trbuhu i dr.

Početkom 21. sedmice trudnoće možete se susresti sa Braxton – Hicksovim kontrakcijama. One su poput lažne uzubne trudova i zapravo ove kontrakcije pripremaju vaše tijelo za porođaj i jačanju maternicu.

Vrlo značajna je 25. sedmica trudnoće jer tada beba istražuje okolinu u maternici, pokreti su usklađeniji i sve češće osjetite trzaje i udarce.

Što se tiče buduće mame u ovoj sedmici trudnoće vrlo vjerovatno ćete učestalije mokriti. Nadutost i zatvor su vrlo česti, kao i nelagoda i osjetljivost u želucu. Postoji mogućnost i javljanja hemeroida.

Jedna od boljih promjena na vašem tijelu je gusta i sjajna kosa.

U ovom periodu beba u potpunosti pamti, reguje  i čuje vaš glas. Stoga preporučujemo da počnete razgovarati, obraćati se bebi.

Ranija znanstvena istraživanja dokazalu su da majčin glas umirujuće djeluje na bebu koja je u stomaku.

trudnoca

U ostatku trudnoće poželjno je da odamrate, i boravite što više sa vašim najmilijim. Redovno odlazite vašem ljekaru i pridržavajte se svih njegovih uputa.

Također, s obzirom da je porod sve bliži ovo je savršen trenutak da se polako počnete pripremati za porodilište.

Istražite koje su vam potrebštine sve potrebne, kao i bebi. Osim pripreme za porodilište, ne zaboravite na opremanje bebinog kutka i kupovina odjeće za bebicu.

Kupovina, opremanje sobice, priprema za porodilište djelovat će umirujuće na vas i pomoći će vam da se u ovom periodu opustite koliko god je to moguće.

Moglo bi vas zanimati

Najbolji apartmani Vlašić

Osigurajte sebi odmor iz snova na jednoj od najljepših bosanskohercegovačkih planina Za bijeg iz gradske buke i gužve,...

Video nadzor

Sistemima video nadzora smatraju se sistemi formirani na način da u najkompleksijem smislu obezbijeđuju vizuelni...

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana