Trudnoća – Šta očekivati u 25. sedmici ?

trudnoca

19/10/2021

Sve što trebate znati o jedanom od najljepših perioda u životu

Ukoliko ste ostali u drugom stanju vjerovatno su vam emocije pomiješane. Sreća, ljubav, zadovoljstvo ali i strah je sve što osjećate u istom trenutku. Sasvim je normalno da, posebno u prvoj trudnoći, imate malu količinu straha jer ipak ne znate šta vas čeka, kako će vaše tijelo reagirati i koji su sve simptomi s kojim ćete se susretati.

Svi već znaju glavne pokazatelje trudnoće poput jutarnje mučnine, povraćanje, nepodnošenje određenih mirisa, okusa i čest umor.

Kako vaša beba bude rasla, tako ćete i vi ulaziti u posebna razbolja novih simptoma i promjena na tijelu.

Važno je napomenuti da je prvo tromjesječje najbitnije jer je tada plod najosjetljiviji na sve vanjske faktore. Stoga, preporučujemo da se posebno u ovom periodu pridržavate svih uputa vašeg ljekara.

trudnoca

Kako se najbolje prilagoditi drugom stanju ?

Kada ostanete u drugom stanju to znači da morate promijeniti vaš život za 180 stepeni, ali na bolje! Promjena načina života je od prvih koraka u osiguravanju što sigurnije i zdravije trudnoće.

Ukoliko ste pušač u narednih 9 mjeseci morat ćete baciti cigarete u smeće. Neke žene kažu da im je trudnoća pomogla da prestanu pušiti i nakon poroda.

Raznovrsna prehrana ispunjena domaćim, svježim voćem i povrćem su uvijek dobro došli. Kada je u pitanju prehrana važno je napomenuti da ne slušate mit da u trudnoći morate jesti za dvoje.

Prava istina je da jedete količinski kao i prije trudnoće, samo je važno da jela budu ispunjena vitaminima i mineralima potrebnim za razvoj bebe.

Također, aktivnost je vrlo važna. Dnevne lagane šetnje ili pilates za trudnice je odličan način da vaše tijelo očuvate zdravim. Naravno sve u granicama umjerenosti i ukoliko je ste o aktivnostima porazgovarali sa ljekarom.

Uživajte u najljepšem periodu

Kako mjeseci trudnoće prolazili tako ćete se susresti sa raznim promjenama na vašem tijelu. Naravno, nismo svi isti. Pa tako u trudnoći određene pojave neće osjetiti sve trudnice.

Kakoa uđete u dvadesetu sedmicu trudnoće vaša beba će moći prepoznati i čuti vaš glas. Bebina koža postaje sve deblja i počinju rasti nokti i dlačice.

Mnoge buduće mame u ovom periodu susreću se sa kratkoćom daha,  probavnim smetnjama, otečenost stopala i šaka, bolovi u donjem dijelu leđa, strije na trbuhu i dr.

Početkom 21. sedmice trudnoće možete se susresti sa Braxton – Hicksovim kontrakcijama. One su poput lažne uzubne trudova i zapravo ove kontrakcije pripremaju vaše tijelo za porođaj i jačanju maternicu.

Vrlo značajna je 25. sedmica trudnoće jer tada beba istražuje okolinu u maternici, pokreti su usklađeniji i sve češće osjetite trzaje i udarce.

Što se tiče buduće mame u ovoj sedmici trudnoće vrlo vjerovatno ćete učestalije mokriti. Nadutost i zatvor su vrlo česti, kao i nelagoda i osjetljivost u želucu. Postoji mogućnost i javljanja hemeroida.

Jedna od boljih promjena na vašem tijelu je gusta i sjajna kosa.

U ovom periodu beba u potpunosti pamti, reguje  i čuje vaš glas. Stoga preporučujemo da počnete razgovarati, obraćati se bebi.

Ranija znanstvena istraživanja dokazalu su da majčin glas umirujuće djeluje na bebu koja je u stomaku.

trudnoca

U ostatku trudnoće poželjno je da odamrate, i boravite što više sa vašim najmilijim. Redovno odlazite vašem ljekaru i pridržavajte se svih njegovih uputa.

Također, s obzirom da je porod sve bliži ovo je savršen trenutak da se polako počnete pripremati za porodilište.

Istražite koje su vam potrebštine sve potrebne, kao i bebi. Osim pripreme za porodilište, ne zaboravite na opremanje bebinog kutka i kupovina odjeće za bebicu.

Kupovina, opremanje sobice, priprema za porodilište djelovat će umirujuće na vas i pomoći će vam da se u ovom periodu opustite koliko god je to moguće.

Moglo bi vas zanimati

Gdje izaći u Beogradu?

5 razloga zašto morate posjetiti Beograd Jedan od najljepših gradova na Balkanu – Beograd. Ako se pitate gdje izaći u...

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana