Naučnici uz pomoć 3D printera kreirali robotsku ruku koja može igrati Nintendo

11/07/2022

Roboti budućnosti će vrlo vjerojatno biti manji, pametniji i fleksibilniji.

Naučnici sve više odbacuju krutu stranu robota kako bi ih učinili svestranijima. Jedan takav primjer “fleksibilnog robota” nastao je na Sveučilištu Maryland uz pomoć printer aparata. Naime, naučnici su uz pomoć 3D printera kreirali robotsku ruku koja je uspješno prešla prvu razinu Super Mario Bros igrice za manje od 90 sekundi.

Tim predvođen profesorom Ryanom Socholom dizajnirao je integrirane fluidne krugove koji se mogu kontrolirati pomoću pritiska vode.

Na primjer, kako bi se pomaknuo prvi prst, korišten je nizak pritisak. Za pomicanje drugog korišten je umjereni pritisak, dok je za pomicanje trećeg prsta korišten visok pritisak. Naučnici su uspjeli programirati robotsku ruku i “naučiti” je kada lik u igri treba hodati, a kada skakati. Sve te radnje se obavljaju prilagođavanjem razine pritiska.

Testiranje preciznosti dizajna obavljeno je uz pomoć Nintendo konzole i igre Super Mario Bros. Igranje ostavlja malo prostora za greške, što ga čini istinskim izazovom.

Proizvodnja fleksibilnih robota je spora i komplicirana, zato su naučnici koristili sveučilišne mogućnosti printanja. Korištenjem PolyJet 3D tiska, koji omogućuje printanje korištenjem različitih materijala, tim je uspio isprintati različite komponente i sastaviti ih u roku od jednog dana, piše Interesting Engineering.

Robotskom rukom je za vrijeme igranja igre upravljao programirani softver koji je osiguravao različit pritisak kako bi prsti pritiskali tipke na kontroleru, a ruka je uspješno prešla razinu za manje od 90 sekundi.

Kao sljedeći korak, tim naučnika želi iskoristiti svoja istraživanja za dizajn protetičkih pomagala i uređaja za rehabilitaciju. Također, kako bi bili od pomoći drugim istraživačima, tim naučnika je javno podijelio dizajn koji se može modificirati za druge projekte.

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana