Kalendar trudnoće – od začeća do termina i poroda

29/05/2021

Veoma često pitanje za sve žene koje misle, ali nisu sigurne da li su trudne je kako da odrede tačan mjesec poroda.

Kalendar trudnoće vam pomaže da u svakom trenutku znate u kojoj ste sedmici trudnoće, kao i koliko je dana do poroda ostalo. Uz njega pratite razvoj bebe i znate koliko i kako se otprilike razvija.

Sigurno mislite da je veoma jednostavno odrediti tačan dan, sedmicu ili mjesec poroda. Često žene uzimaj kao početak trudnoće prvi dan nakon njihove posljednje menstruacije. Međutim zašto vi morate računati kada je najbolje da koristite kalendar trudnoće. Na ovaj način ćete u svako doba dana ili noći znati sve što trebate o svojoj trudnoći i moći ćete se pripremati za finalne sedmice i dana pred porod.

Obavite ultrazvučni pregled

Ako smatrate da ste trudni i pokazujete razne simptome koji pokazuju na to najbolji savjet je da odete obaviti ultrazvučni pregled. Naime ultrazvučni pregled je najbolji i najprecizniji način koji će vam odgovoriti na pitanje da li ste trudni ili ne. Ponekad testovi mogu pogriješiti, menstruacija može zakasniti prirodnim putem možda zbog stresa ili određene brige ali ultrazvučni pregled ne može pogriješiti.

kalendar trudnoće

Također ultrazvučni pregledi su veoma korisni i u kasnijim fazama trudnoće, ovi pregledi vam mogu otkriti spol djeteta, veličinu, također mogu da osjete prve pokrete što je naravno uvijek uzbudljivo za roditelje. Ogromne su prednosti kod redovnog odlaska na ultrazvučne preglede tako da ako ste buduća majka nemojte preskakati redovne ultrazvučne preglede.

Da li se termin poroda može promijeniti

Naravno da može ali zavisi od dva velika faktor, a to su: ukoliko imate neregularne cikluse i ukoliko ste propustili ultrazvučni pregled u prvom semestru. Stoga još jednom naglašavamo važnost ultrazvučnih pregleda. Također termin poroda se može naknadno promijenit ukoliko je visina fetusa van uobičajenih granica.

kalendar trudnoće
Kalendar trudnoće

Kao i u svemu u trudnoći postoje dvije vrste ljudi oni kojima na izgled sve ide od ruke i mogu da tačno isplaniraju datum kada će se njihovo dijete roditi dok postoje oni koji mjesecima i godinama pokušavaju dobiti dijete. Pored svega toga postoji i velika šansa da im se termin poroda promijeni dakle, da se desi prije ili kasnije predviđenog termina. Svaka trudnoća je različita i ne bi se trebali previše opterećivati datumima nego je bitno da je beba zdrava i da porod prođe što je bolje moguće kako za majku tako i za bebu.

Kako se računaju sedmice i mjeseci trudnoće

Kako ste odredili u kojoj ste sedmici trudnoće ako niste potvrdili testom ili pregledom onda pratite dan kada ste dobili posljednju menstruaciju i možete računatu to kao vaš prvi dan:

Prva sedmica trudnoće traje od 0+1 do 0+7 (sedmica + dan)

Druga sedmica trudnoće traje od 1+1 do 1+7 (sedmica + dan)

Treća sedmica trudnoće traje od 2+1 do 2+7 (sedmica + dan)

Četvrta sedmica trudnoće traje od 3+1 do 3+7 (sedmica + dan)

Dalje sedmice samo nastavite istim redoslijedom.

Na veoma sličan način se računaju i mjeseci, kao i kod sedmica računa se od prvog dana odnosno od prve sedmice posljednje menstruacije:

Prvi mjesec traje od 1 do 4 sedmice trudnoće odnosno do 3+7 (sedmica + dan)

Drugi mjesec traje od 5 do 8 sedmice odnosno od 4+1 do 7+7 (sedmica + dan)

Treći mjesec traje od 9 do 13 sedmice odnosno od 8+1 do 12+7 (sedmica + dan)

Četvrti mjesec traje od 14 do 17 sedmice odnosno od 13+1 do 16+7 (sedmica + dan)

Peti mjesec traje od 18 do 21 sedmice odnosno od 17+1 do 20+7 (sedmica + dan)

Šesti mjesec traje od 22 do 26 sedmice odnosno od 21+1 do 25+7 (sedmica + dan)

Sedmi mjesec traje od 27 do 30 sedmice odnosno od 26+1 do 39+7 (sedmica + dan)

Osmi mjesec traje  od 31 do 35 sedmice odnosno od 30+1 do 34+7 (sedmica + dan)

Deveti mjesec traje od 36 do 40 sedmice odnosno od 35+1 do 39+7 (sedmica + dan)

Cijelu trudnoći podijelite na tri semestra i dobijete dakle, od 1 do 13 sedmice prvi semestar, od 14 do 26 sedmice drugi semestar i od 27 sedmice do poroda treći semestar.

Kalendar trudnoće prati razvoj bebe

Kalendar trudnoće je posebno interesantan ženama koje su po prvi put u drugom stanju. Prateći datume i sedmice, odnosno kalendar trudnoće, i tražeći informacije na relevantnim sajtovima u svakom trenutnu se može znati koliko se beba u kojoj sedmici razvija. Na taj način buduće mame znaju kada je beba veličine zrna graha, kada kao jabuka, a kada naraste do veličine dinje.

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana