Kako urediti studentsku sobu?

Kako urediti studentsku sobu

14/05/2022

Kako djeca rastu, tako se mijenjaju i njihovi hobiji i potrebe. To se mora odraziti i na opremanje dječje sobe koja postupno postaje studentska. Kako urediti takvu sobu i što u njoj nikako ne smije nedostajati?

Neutralne boje i oprema

Prilikom odabira boja i namještaja pokušajte razmišljati unaprijed. Sada možda dajete prednost nekoj određenoj boji, ali djeca se brzo oduševljavaju nečim, što će ih uskoro prestati zabavljati. Stoga će biti bolje odabrati neutralne boje i bezvremenski namještaj, koji će i za nekoliko godina biti atraktivan. Svoje omiljene boje i motive možete dodati u obliku malih dodataka, koje uvijek možete jednostavno zamijeniti novima.

Razdvajanje zone za rad i za relaksaciju

Studentska soba je mjesto na kojem vaše dijete provodi većinu svog slobodnog vremena. Tamo će učiti ili stvarati školske projekte, no isto tako i odmarati nakon napornog dana. Prostoriju je neophodno tome prilagoditi, a zone naravno odvojiti.

Radna zona

Dominantna karakteristika radne zone su naravno radni stol i udobna uredska stolica. Stol bi trebao biti dovoljno širok i dubok da u njega stane sve što je učeniku potrebno za rad. Obično ovdje svoje mjesto ima računalo, koje zauzima veliki dio površine. To se mora uzeti u obzir već pri kupnji. Vrlo važna je zatim i visina stola. To se izračunava prema visini osobe – na primjer, za odrasle se preporučuje visina stola od oko 65 do 75 centimetara. Dobro rješenje za mlađe učenike može biti radni stol podesiv po visini, koji s njima “raste”.

Barem jednako pažljivo potom birajte stolicu. Dobro je odabrati takvu koja će biti udobna i u slučaju duljeg sjedenja. Osobito ako radni prostor uključuje stolno računalo, učenik će vjerojatno tamo provoditi puno više vremena nego što je njegovo “radno vrijeme”. Kraj stola će tada dobro doći police ili drugi prostor za odlaganje i pohranu, gdje se mogu spremiti važni dokumenti, knjige i ostale stvari potrebne za rad.

Stol je dobro postaviti uz prozor kako ne bi nedostajalo dnevnog svjetla, koje je jako važno. Naravno, ovisi o smjeru prostorije, jer sunčeve zrake koje padaju izravno na radnu površinu i nisu baš najbolje rješenje. U svakom slučaju mora postojati i odgovarajuća umjetna rasvjeta, najbolje bi bilo u obliku stolne lampe.

Zona za opuštanje

U zoni za opuštanje bi učenik trebao pronaći sve što mu je potrebno za odmor. Osim udobnog kreveta, tu bi trebao biti i kauč ili fotelja. Dobro će ovdje doći i podna lampa, koja će osigurati dovoljno svjetla, primjerice za čitanje. Osim toga, u zoni za opuštanje može biti knjižnica ili drugi dodaci koji imaju veze s interesima njenog stanara.

Zonu za opuštanje također je dobro i optički odvojiti od radne zone. To će olakšati prebacivanje između radnog vremena i naknadnog odmaranja. Zone se mogu odvojiti ne samo drugom bojom zida ili ukrasima, već i pregradom, paravanom ili policom, u koju potom možete smjestiti knjige, biljke i druge dodatke.

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana