Kako izabrati torbu za laptop?

24/06/2022

Kada se prvi model prenosnog računara pojavio na tržištu pre nekoliko decenija, bio je luksuz koji su sebi mogli da priušte samo najbogatiji biznismeni na svetu.

Danas se bez laptopa gotovo ne može zamisliti jedan radni dan. Bez obzira da li su u pitanju profesionalci koji veliku vrednost polažu mogućnosti da svoje poslovne obaveze mogu završiti sa bilo kog mesta ili možda studenti koji laptop koriste za učenje i istraživanje, ovaj pametni uređaj postao je nezamenjiv pratilac u svakodnevnom životu.

Iako više nisu luksuz, kvalitetni i pouzdani laptopovi predstavljaju ozbiljnu investiciju. Stoga je svakom korisniku bitno da njegov prenosni asistent bude zaštićen i ostane u besprekornom stanju što je duže moguće.

Osim očigledne primene u samom prenosu uređaja, torba za laptop tome i služi- zaštiti prenosnog računara od oštećenja prilikom svakodnevnog nošenja na posao ili fakultet. Torbe za laptop se danas mogu pronaći u bezbroj modela i stilova. Ipak, kako bi odgovarale svojoj funkciji i i same dugo trajale, sve one moraju zadovoljiti nekoliko osnovnih kriterijuma.

Torba za laptop treba odgovarati navikama korisnika

Prva asocijacija na torbu za laptop jeste ručna torba koja se do pre nekoliko godina najčešće i mogla videti u prodavnicama i na ulicama. Ipak, danas torba za laptop podrazumeva nekoliko modela koji se prvenstveno razlikuju po praktičnosti.

Klasična torba za laptop koja je predviđena da se nosi u ruci je odličan izbor za ljude koji se bave profesijama koje podrazumevaju malo više formalnosti. Ovakav model više odgovara poslovnom stilu, najčešće dolazi u neutralnim bojama i sa kaišem uz pomoć koga se može nositi na ramenu. Rančevi za laptop su sve popularniji među mlađim korisnicima i ljudima koji se bave profesijama sa ležernijim pravilima oblačenja. Ovakva torba za laptop je izuzetno praktična, jer je jednostavnija za celodnevno nošenje.

Takođe, ranac za laptop je prvi izbor ljudi koji se po gradu kreću biciklom ili motorom. Najzad, za laptopove manjih dimenzija i tanjeg dizajna postoje futrole koje ne dodaju mnogo na težini uređaja, pa se lako mogu ubaciiti u poslovnu torbu, tašnu ili ranac. Ovakvi modeli nisu praktični da teže uređaje, jer će najčešće transport učiniti još komplikovanijim, ali su sasvim dovoljna zaštita za tablete i manje laptopove.

Zaštita uređaja je najvažniji kriterijum pri izboru torbe za laptop

Kako laptop najčešće predstavlja skladište bitnih podataka, neophodno sredstvo za rad, a uz to i investiciju koja nije zanemarljiva, njegova zaštita je prioritet. Torba za laptop mora biti izrađena od izdržljivih materijala koji će zaštiti uređaj od bilo kakvih fizičkih oštećenja.

Prvenstveno, torba treba biti vodootporna. Idealno, treba birati torbe koje su presvučene materijalom koji je otporan na vremenske (ne)prilike i one čija je unutrašnjost zaštićena od prodora vode do uređaja. Posebno osetljivi delovi su oni gde se torba kopča.

Takođe, postoje i čvrste torbe, napravljene od lake, ali izdržljive plastike ili sa metalnim okvirom. Ovakvi modeli jesu teži, ali štite uređaj od slučajnih udaraca ili padova. Rančeve za laptop treba birati  misleći i na bezbednost, naročito ukoliko kupci koriste gradski prevoz. Naime, ovakvi modeli često poseduju određena rešenja koja onemogućavaju da se ranac otvori i laptop ukrade. To su najčešće kopčanja koja se nalaze na „leđima“ ranca, pa je do unutrašnjosti nemoguće doći kada je ranac na leđima.

Torba za laptop može imati i dodatne funkcije

Osim na praktičan i bezbedan prenos samog računara, pri kupovini torbe za laptop potrebno je razmišljati  i o dodatnim funkcijama koje mogu torbu učiniti još korisnijom. Naime, torba za laptop se retko koristi samo za laptop. Najčešće se u njoj prenose još neki neophodni gedžeti, poput punjača, USB kablova, eksternih memorija, ali i ključevi, telefon, naočare za vid, sveske, olovke i dokumenta. Kako bi sve ovo bilo na dohvat ruke u svakom trenutku, idealna torba za laptop ima dovoljno odvojenih pregrada.

Uz pomoć njih će torba uvek biti organizovana, bez potrebe da se neka sitnica traži po njoj u nedogled. Uz to, pregrade sprečavaju da stvari kao što su ključevi ili olovke izgrebu laptop ili neki drugi uređaj. Uz dobro organizovau torbu za laptop sve biznis ideje mogu biti na jednom mestu i radni dan ne mora biti stresniji nego što već jeste. Najnoviji modeli torbi za laptop često dolaze sa ugrađenim punjačima za sve vrste uređaja, posebnim otvorima za kablove slušalica, odvojenim prostorom za naočare za vid i dodatnim skrivenim pregradama za prenos važnih dokumanata ili drugih vrednosti.

Dizajn torbe za laptop se može uklopiti u svaki stil

Najzad, boja, print ili bilo koja druga vizuelna varijanta u kojoj dolazi torba za laptop zavisi isključivo od ličnog ukusa i poslovnih pravilal oblačenja. Formalnije svakodnevno okruženje najčešće će zahtevati da i torba za laptop bude klasičnijeg dizajna i mirnijih boja.

Tako su i dalje najprodavaniji modeli ručnih torbi i rančeva u crnoj, braon i sivoj boji, sa elegantnim detaljima na rubovima i kopčama. Ovakve torbe su lako uklopive, pa predstavljaju svojevrsan dodatak poslovnim stilu oblačenja, Uz to, doprinone profesionalnom izgledu, naročito među ljudima koji se bave poslovima u kojima se mnogo polaže na formalnija pravila oblačenja. Neformalniji modeli torbi za laptop se mogu pronaći u jarkim bojama ili šarenim dezenima.

Ovakve torbe su najčešći izbor školaraca, studenata i profesionalaca koji se kreću u manje formalnom okruženju. Prodavci sve češće svojim kupcima nude i mogućnost da sami dizajniraju svoju torbu, pa se ona može kupiti i u jedinstvenom printu ili sa omiljenim motivima.

Konačno, kriterijumi koji će izdvojiti idealnu torbu za laptop zavise od ličnih preferencija kupca i njegovih svakodnevnih potreba. Svakako, polazna tačka pri kupovini treba biti dimenzija samog uređaja. Iako deluje kao očigledan prvi korak, često se dešava da kupac ne bude zadovoljan torbom, jer se ispostavi kao premala i li prevelika za model laptopa koji poseduje. Zbog toga je najbolje torbu za laptop kupovati kada i sam uređaj.

Ukoliko to nije slučaj, naročitu pažnju treba obratiti na dimenziej torbe, koje su najčešće istaknute u deklaraciji. Takođe, neophodno je znati i tačne dimenzije laptopa, koje se lako mogu izmeriti. Torba za laptop koja je premala je očigledno biti neupotrebljiva za prenos uređaja, ali i prevelik model može izgubiti svoju zaštitnu funkciju.

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana