Istražite lepote Vrnjačke Banje

27/12/2021

Vrnjačka Banja je, gotovo sigurno, prva banja u Srbiji na koju pomislite.

Apsolutno s razlogom. Ova banja ima toliko toga da ponudi da ćete je sigurno ponovo posetiti, a svaki put će biti kao da je prvi. Ovaj raj na zemlji se nalazi na oko 200 kilometara od Beograda, u Centralnoj Srbiji, ispod planine Goč. Dobro je povezana sa svim krajevima Srbije pa samim tim, tokom cele godine beleži veliku posećenost. Ima oko 16.000 stanovnika i predstavlja kulturni i politički centar sa 14 naselja. Vrnjačka Banja nudi brojne atrakcije, koje ćete poželeti da posetite iznova i iznova. U nastavku teksta, pročitaćete šta je to što ovu banju čini tako posebnom.

Voda kao lek

Lekovita voda ove banje bila je poznata još starim Rimljanima. Pili su je, kupali se i njom lečili. Sam značaj ove vode se mogao videti u brojnim zlatnicima koji su pronađeni, bačeni od strane Rimljana, što ukazuje na to da se delotvornost nikako ne treba potceniti. Na području banje u Vrnjcima, nalazi se sedam izvora mineralne vode, a među njima se nalaze i izvori tople i hladne vode. Još nešto što će vas naterati da se istog momenta spakujete i posetite ovu banju jeste činjenica da se ovde nalazi voda temperature čak 36,50 C, što odgovara temperaturi ljudskog tela. Ono što je još zanimljivije jeste podatak da je Vrnjačka banja jedino mesto na planeti Zemlji koja poseduje ovaj mali raj. Dobro je znati da leči brojne bolesti, kao što su dijabetes, oboljenje pankreasa, žučne kese i organa za varenje. Možete je piti, kupati se u njoj ili inhalirati. Ovo putovanje može biti okrepljujuće kako za duh, tako i za telo. Ne propustite priliku da obiđete i probate sve ono što samo pozitivno može uticati na vas.

Banjski festivali

Vrnjačka banja je postala popularna i po svojim odličnim programima, a najpopularniji su:

  • Karneval je samo još jedna stvar u nizu koja čini ovu banju posebnom. Za vreme karnevala, sve vrvi od turista, smeha i pozitivne energije. Vrnjački karneval se održava sredinom jula i poseti ga oko 200.000 ljudi godišnje. Velika međunarodna karnevalska povorka je glavni događaj koji okupi posetioce, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva. Karnevalskom raspoloženju doprinose: brojne izložbe i pozorišne predstave; sajam cveća i starih zanata i koncerti, orkestar kao i takmičenje u plesu. Smatra se da je Vrnjačka Banja postala karnevalski grad, šezdesetih godina, prošlog veka. Narednih godina su se organizovale karnevalske povorke koje su, vremenom, gubile na značaju ali su se vratile na velika vrata, 2005. godine. Nakon toga je bivala sve veća i značajnija pa su tako počele da se organizuju i mnogi kulturni i sportski događaji. Od 11. do 18. jula, budite na platou kod vrapca, gde ova magija počinje i iskusite čari pravog karnevala.
  • Love fest – muzički festival koji se održava od 2007. godine, privlači na hiljade posetioca koji uživaju u muzici i urbanoj kulturi. Ljubitelji elektronske muzike neće moći da odole ovom događaju jer se najviše pažnje posvećuje upravo njoj. “Love fest camp” se formira u blizini Vrnjačkog jezera, sastoji se od nekoliko pozornica i preko 40 izvođača. Pravo mesto za dobar provod pod zvezdama.
  • Letnji dani su upotpunjeni i vrhunskim programom Kulturnog centra Vrnjačke Banje u kojem se održavaju razni filmski, pozorišni i muzički događaji. Za ljubitelje klasične muzike, tu je međunarodni festival gde se mogu čuti najfiniji zvuci violine i klavira. Tako ni ljubitelji filmova nisu uskraćeni. Festival filmskog scenarija se održava u avgustu i možete prisustvovati filmskim premijerama i dobiti autogram od poznatih glumaca.

Most ljubavi

Ako ste zaljubljeni, ne možete preskočiti odlazak na Most ljubavi. Nastao je još pre Prvog svetskog rata i od tada do današnjeg vremena je mnoge ljubavi zapečatio. Priča koja se vezuje za naziv ovog mosta, jeste ljubavna ali ne i sa srećnim krajem. Ljubavni par biva razdvojen, kada je planetu zadesio rat. Devojka ostaje bez svoje ljubavi i umire od tuge. Kako je ovaj most bio njihovo omiljeno mesto za sastanak, tako su devojke, baš na ovom mostu, počele da kače katance kako ne bi i one ostale bez svoje ljubavi. Običaj je da se napiše svoje ime i ime partnera, katanac se zaključa i na kraju se ključ baci u reku. Zvuči romantično. Čak iako niste zaljubljeni, nemojte propustiti da ga obiđete jer su slike sa ovog mosta sjajne, a Vrnjačka Banja još primamljivija za obilazak u paru.

Vrnjačka Banja nudi brojne mogućnosti i za relaksaciju i za rekreaciju. Karneval, razne manifestacije i festivali zahtevaju, svakako, više dana provedenih ovde, kako biste imali mogućnost da se stopite sa okolinom kojom vlada pozitivna atmosfera. Sada, kada znate šta se sve može videti u ovoj banji, ostaje vam samo još da pronađete apartman u kojem ćete se osećati kao kod kuće. Na stranici: apartmani Vrnjačka Banja, naći ćete apsolutno sve ono što vam je potrebno da upotpunite svoj odmor i napunite baterije za obilazak banje koje nikad ne može biti dosta.

Moglo bi vas zanimati

Gdje izaći u Beogradu?

5 razloga zašto morate posjetiti Beograd Jedan od najljepših gradova na Balkanu – Beograd. Ako se pitate gdje izaći u...

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana