Najpoznatija banja u Srbiji i 5 činjenica o njoj

Najpoznatija Banja u Srbiji

06/02/2021

Na 200 km južno od Beograda nalazi se Vrnjačka Banja, najveće banjsko lečilište u Srbiji i izuzetno privlačan turistički centar za odmor i rekreaciju.

Najpoznatija Banja u Srbiji se nalazi u Centralnoj Srbiji i veoma dobro je povezana sa svim krajevima a odličnim putevima i sa svojim šumsko – planinskim zaleđem koje čini izuzezno široko podrucije netaknute prirode. Ovde spada i kompleks visokih planina – Željin, Stolovi, Kopaoniki na kraju Goč.

najpoznatija banja u srbiji
Najpoznatija banja u Srbiji i 5 činjenica o njoj

Klima ovde je fenomenalna pa ćete čak i krajem septembra naići na prelepo vreme, zbog ovog i još mnogo razloga je baš najpoznatija banja u Srbiji – Vrnjačka Banja. Obližnje planine utiču na Banju tako što joj daju poseban karakter i čini je veoma prijatnom za boravak. Leti je ovde umereno toplo sa malo svežijim jutrima i večerima, a zimi je prilično snegovito ali bez oštrog mraza. Godišnja prosečna temperatura je otprilike oko 10°C zimi, a leti oko 20°C.

Donosimo vam 5 činjenica o ovoj banji. U nastavku čitajte šta najpoznatija banja u Srbiji nudi, koja su joj lekovita svojstva, šta tamo možete da radite, kojim manifestacijama da prisustvujete, koje kulturne ustanove da posetite i druge zanimljivosti.

Lekovita svojstva Vrnjačke banje

Najpoznatija Banja u Srbiji ima izuzetnu lečilišnu tradiciju. Na ovdašnjem mineralnom izvoru u periodu od II do IV veka, Rimljani su napravili svoje lečilište i oporavilište – AQUAE ORCINAE. Arheološki nalazi sa ovog područja banje nam govore o tome, tačnije bazen za kupanje, rimski izvor sa toplom mineralnom vodom “Fons Romanus” i mnoštvo kovanog novca u lekovitom izvoru.

Na severu imamo plodnu oranicu zapadnog Pomoravlja, na jugu je više od 100km duga Ibarska klisura koja se proteže planinskim klancima nekadašnje  “Dardanije”, danas Raške, kolevke srpske države. Tu su i poznati zimski sportski centri, medu kojima je sigurno najpoznatiji Kopaonik.

Vrnjačka Banja je idealno mesto za one kojima visoke temperature leti ne prijaju i za one koji bi u vrelim letnjim danima rado uživali u šetnji kroz parkove. Takođe, ako želite predah od svakodnevnih obaveza kao i uživanje u nekom od mnogobrojnih wellnes centara, ovo je mesto za vas, jer doktori u većini slučajeva preporučuju baš ovu banju zbog svih svojih kvaliteta.

Sa eksploatacijom mineralnih izvora počelo se sedamdesetih godina prošlog veka. Popularna voda u staklenim bocama je veoma brzo osvojila tržište i doprinela popularnosti ovog mesta. Mineralna voda “Vrnjci” je danas nešto što će nas uvek vas asocirati na ovu Banju.

Smeštajnim kapacitet Vrnjačke Banje je preko 16.500 ležaja, od kojih se preko 5000 nalazi u hotelima i  pansionima, oko 850 ležaja je u zdravstvenom centru i preko 11.000 u domacoj radinosti gde nisu svi kategorisani pod Vrnjačka Banja smeštaj, već neki rade po principu samoreklamiranja na licu mesta ili oglasnom tablom na samom smeštaju.

najpoznatija banja u srbiji
Najpoznatija banja u Srbiji i 5 činjenica o njoj

Zanimljivosti u Vrnjačkoj Banji

Kad su u pitanju atrakcije ove Banje, navešćemo one koje su na sve posetioce ostavile najjači utisak:

Čuveni “Most Ljubavi”: Simpatični mostić koji premošćuje Vrnjačku rečicu. Ovde zaljubljeni parovi kače katance sa svojim imenima da zauvek očuvaju ljubav a zatim bacaju ključ u reku. Za njega se vezuje interesantna priča o zaljubljenom paru Nadi i Relji koju će vam meštani rado prepričati.

Simbol grada – Vrabac Gočko: Satua u centru grada sa izuzetno simpatičnom šajkačom na glavi.

Prelepi “Vrnjački vozić”: Obiđite celu Vrnjačku Banju i doživite je na malo drugačiji način.

Simpatična Vrnjačka rečica: Izuzetno umirujuća i pitoma, ova rečica duž svoje obale, pa i na svojim mostićima, pruža jako dobre šanse za kvalitetnim slikama koje će ostati kao uspomena za ceo život.

Očaravajući Japanski vrt: Napravljen 2011. godine, pruža jedan od najlepših prizora, šansi za odmor kao i za fotografisanje. Sve u jednom.

Izleti u Vrnjačkoj Banji i okolini

Vrnjačka Banja je centar Srbije kad su istorijske prilike u pitanju. Upravo u samoj blizini Vrnjačke Banje se nalaze brojne prirodne i istorijske atrakcije. Tu su srednjevekovni srpski manastiri, istorijski spomenici, ostaci srednjevekovnih utvrđenja i naravno okružena je fantstičnom prirodom u kojoj možete naći primerke prave endemske vrste.Neki od izleta na koje možete ići pri boravku u Vrnjačkoj Banji:

najpoznatija banja u srbiji
Najpoznatija banja u Srbiji i 5 činjenica o njoj


-Prelepi Manastir Studenica sagrađen davne 1196. godine.

-Velelepni Manastir Žiča sagrađen 1210. godine

-Manastir Ljubostinja iz davne 1405. godine

-Tu su naravno i srednjevekovna utvrđenja: Maglič, Koznik, Ras, Brvenik, Jelac

-Izlet na Planinu Goč koja će vam iz mnogo razloga oduzeti dah

-Zapadna Morava i izuzetno uzbudljivo ribolovačko iskustvo -Okolne šume, ukusni vinogradi aleksandrovačke Župe i prelepi malinjaci

Manifestacije u Vrnjačkoj Banji

Ovo mesto ima i svoj kulturni centar, to je javna ustanova koja poseduje bioskop kao i pozorište, Zamak kulture sa galerijskim prostorom i prelepi Amfiteatar sa preko 1500 sedišta. Kulturni centar je organizator nekih od najpozatijih kulturnih manifestacija u Srbiji, a najznačajnija je možda ona pod nazivom „Vrnjacke kulturne svecanosti”. Neki od tih festivala su:

Medjunarodni festival klasicne muzike – U okviru festivala održava se i program sa kursevima violine i kamerne muzike. Festival filmskog scenarija – Avgust je mesec a na letnjoj pozornici u Vrnjackoj Banji tada se održava manifestacija u kojoj scenaristi, reditelji i glumci uvek budu rado viđeni gosti. Odlična prilika za azutogramom, fotografijom ili možda čak časkanjem sa nekim od poznatih umetnika.

Na njega se takođe nadovezuju i FEST, Sinemanija, Kinoteka i dr.

Takođe, izuzetno zanimljivo je pomenuti da se u Vrnjačkoj Banji mogu svakog dana u toku sezone, na samim ulicama u centru, naći brojni događaji organizovani od strane profesionalnih izvođača.

Galerije i muzeji

Tradicija Narodne biblioteke „Dr Dušan Radic” ima izuzetno dugu tradiciju, preko 100 godina. Biblioteka poseduje preko 40 hiljada knjiga i odlično opremljene citaonice sa kompletnom dnevnom i periodicnom štampom i casopisima iz oblasti nauke i kulture koje su dostupne svima.

Čuveni Zamak Belimarkovic – Bivši letnjikovac Generala Jovana Belimarkovica, namesnika kralja za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica. Nalazi se pored vrnjacke Crkve, ovo je najstariji gradevinski objekat u Banji. Podignut je na padini odmah iznad toplog izvora. U njemu se danas nalazi Zavicajni muzej koji se odnosi na teritoriju Vrnjačke Banje i okoline.

Osim galerije Zamka kulture u Vrnjackoj Banji postoji još par galerija u kojima možete kupiti kako dela vrnjackih umetnika tako i dela naših najpoznatijih slikara.

Najpoznatija Banja u Srbiji mjesto koje vredi posetiti.


Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana