Integritet kao kriterijum za izbor zaposlenih

19 kolovoza, 2021

Integritet je svakako jedan od najvažnijih razloga da neko bude primljen u radni odnos.

Integritet pojedinca, nasuprot apsolutnoj i nekritičkoj poslušnosti, bez obzira na posljedice po sve. Akcija nasuprot reakciji. Briga za firmu, nasuprot brizi isključivo za lične interese.

Integritet predstavlja želju da se na odmjeren, kulturan, argumentovan i racionalan način izrazi vlastito mišljenje bez obzira na to da je li ono u skladu s mišljenjem neposrednog ili drugog rukovodioca.

On je neophodan i proporcionalno je značajniji ukoliko se zaposleni nalazi na višoj poziciji u hijerarhiji. Veći integritet je najbolji odgovor za veću odgovornost. To je spremnost da se stav izrazi i da se za njega bori bez obzira na to hoće li naići na odobravanje ili osudu nadređenog.

Sve sa ciljem da se pronađu najbolja rješenja za probleme s kojima se organizacija suočava ili da se otvore novi horizonti njenog razvoja.

Integritet predstavlja znak samopouzdanja zaposlenog. On je konstruktivna kritika postojećeg stanja. Izraz vjere i lojalnosti usmjeren ka kompaniji i njenim dugoročnim interesima. Iskrenost prema rukovodiocu, koja mora biti prihvaćena i podržana. Nikako odbačena. Koja će obezbijediti sagledavanje različitih opcija i izbor najbolje od njih.

integritet

Integritet je sloboda razmišljanja, govora i činjenja u savremenom poslovnom svijetu

Nedostatak integriteta ponekad je fatalan. Rezultat je slabosti karaktera članova organizacije. Dovodi do monolitnosti, suženja perspektiva i smanjenja broja dobrih rješenja. Glavni cilj postaje nezamjeranje rukovodiocima, čak i kada se vide greške u radu i neminovan nailazak negativnih događaja.

Osnovna želja je da se preživi, sačuvaju beneficije i još malo produži postojeće stanje. Makar ono bilo i agonija. Bez obzira na to što će cijena nereagovanja kasnije biti daleko veća. Svi šute, dok preduzeće postaje Titanik, čiji se kraj unaprijed zna.

integritet

Stoga razvijen integritet zaposlenih i želja da se kaže i reaguje predstavljaju neka od najvećih bogatstava kompanije. Oni su osnova kritičkog mišljenja, a ono mora da postoji. Ono je korektiv i putokaz koji omogućava da se zaobiđu sprudovi i druge opasnosti tokom plovidbe. Da se stigne do bezbijedne luke i po najvećoj oluji. Korektiv koji je razuman, dobronamjeran i svima koristan.

Moglo bi vas zanimati

Pitate se gde izaći u Beogradu?

Pitate se gde izaći u Beogradu?

Jedan od najljepših gradova na Balkanu – Beograd. Ako se pitate gde izaći u Beogradu, ovaj tekst je upravo za vas!...

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

  • TNT radio Sarajevo
  • TNT radio Tuzla
  • TNT radio Zenica
  • TNT radio Travnik
  • Narodni Sarajevo
  • Narodni Tuzla
  • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana