Da li akne mogu uništiti razgovor za posao

Ako provodite puno vremena pred računarom idite na redovne preglede vida

27/01/2021

Da li akne mogu uništiti razgovor za posao jedno je od čestih pitanja. Za svakog kandidata koji je u potrazi za zaposlenjem odlazak na razgovor za posao je veoma važan momenat. Međutim, zbog iščekivanja i uzbuđenja razgovor za posao ponekad može biti i pomalo neugodan.

Pre samog intervjua za posao brinete da li vam je CV dovoljno dobar, da li će vas kvalifikacije i radno iskustvo predstaviti u najboljem svetlu, da li ćete ispuniti očekivanja i dobiti posao. Međutim, tu su i druge tzv. sitnije brige, koje se nekako više zbog treme i uzbuđenja same nameću. Recimo: na kakva pitanja ćete morati da odgovarate, da li ćete na licu mesta uspeti da smislite savršen odgovor (da bude pametan i brz), da li je vaša odeća dovoljno profesionalna….

Na razgovor za posao mogu uticati i strepnje o vašem fizičkom i estetskom izgledu. Primera radi: da li izgledate lepo, da li ste uredno našminkani, jesu li vam nokti uredni, kako da ostanete smireni ako vam izbije crvenilo na obrazima ili ako se na licu pojave bubuljice od treme… Ukoliko već imate problem sa aknama, sigurno se pitate da li će one ostaviti loš utisak o vama, kao kandidatu.

Ovo su samo neki od “problema” o kojima se često podsvesno razmišlja pre intervjua. A ukoliko se trema ne pobedi, neki od njih mogu biti ključni faktori za pojavu bubuljica. Zato, ako se ovako nešto dogodi, akne i te kako mogu pokvariti vaš razgovor za posao, pa se može reći da jesu opravdana briga.

Međutim, dobra vest je što postoji način da pobedite tremu i da sprečite neprijatnosti.

Kako akne mogu uticati štetno na razgovor za posao?

Ono što ne može pomoći, lako može škoditi. Bubuljice u svakom slučaju samo odmažu kada je u pitanju razgovor za posao. 

Bilo da se radi o aknama kao kožnom problemu ili potencijalnoj vašoj reakciji zbog treme usled povećanja nivoa kortizola (hormona stresa), isto je. Oba razloga mogu nepovoljno uticati na finalni ishod intervjua za posao.

da li akne mogu uništiti razgovor za posao
Da li akne mogu uništiti razgovor za posao?

A sada, navešćemo one glavne razloge zbog kojih akne uništavaju razgovor za posao: 

 1. psihološki uticaj (profesionalna diskriminacija),
 2. nedostatak samopoudanja,
 3. pogrešna procena o neodržavanju higijene lica

Psihološki uticaj i profesionalna diskriminacija

Jedno istraživanje iz 2011. godine koje su sprovela dva istraživača Univerziteta u Hjustonu, svedoči u prilog tvrdnji da akne mogu štetno uticati na kranji ishod razgovora za posao. Odnosno, mogu da smanje šanse za kandidate da dobiju povoljnu ocenu prilikom intervuisanja.

Rezultati ovog istraživanja otkrili su da postoji nejednakost između kandidata koji imaju problem sa aknama i onih koji nemaju. Zapravo, zaključak je bio da su osobe sa aknama bile diskriminisane zbog izgleda. 

Anketarima (osobama koje su radile intervjue) smetale su nepravilnosti koje vide na njihovim licima (bubuljice, ožiljci i druge nepravilnosti). Prilikom selekcije, uzeli su u obzir samo manje relevantne informacije i slabije kvalifikacije, te ih svesno diskriminisali zbog izgleda.

Istraživači su zaključili da je nedovoljna usredsređenost na veštine kandidata uticala na rasejanost prilikom razgovora, nepažljivo slušanje odgovora i nemogućnost donošenja najbolje odluke. Složićete se je odluka nepravedna, odnosno – da fizički izgled ne sme uticati na finalni ishod intervjua sa kandidatom za posao.

Nedostatak samopouzdanja

Postoji još jedan razlog koji potvrđuje da izgled lica ili bubuljice mogu značajno uticati na neuspešnost intervjua za posao. Radi se o nedostatku samopouzdanja i samokontrole. 

da li akne mogu uništiti razgovor za posao
Nedostatak samopouzdanja zbog nesavršenosti na licu

Stanje kože i izgled lica koji kvare bubuljice može poljuljati samopozdanje. Ukoliko se nervirate zbog lica ili znate da će izbiti od stresa, samo ćete pogoršati situaciju. Tako da, iz navedenog razloga akne mogu nepovoljno uticati na vaš razgovor. 

Pogrešna procena o neodržavanju higijene

Nekada poslodavci prilikom razgovora za posao stanje kože ili akne povezuju sa nedovoljnom negom. Možda čak i nesvesno prave pogrešne pretpostavke kako su bubuljice posledica nedovoljne higijene. Međutim, problem bi trebalo prepoznati, jer su one rešiv problem.

Generalno, negovan i uglađen izgled se od kandidata očekuje kada se posao obavlja sa klijentima “lice u lice”. Zapravo, radi o takvim poslovima koji zahtevaju direktnu poslovnu komunikaciju sa saradnicima, poslovnim partnerima i klijentima.

Bez obzira na motiv poslodavca, prestanite brinuti jer lice može izgledati negovano čak i kada postoji kožni problem. Svakodnevnim čišćenjem i prirodnom terapijom protiv akni smanjujete verovatnoću da će se one proširiti. Više o tome ćemo reći u nastavku.

Šta je rešenje da akne ne utiču na razgovor za posao?

Ima nekoliko načina da držite konce u svojim rukama. U nastavku ćemo rešenjima pokloniti više pažnje.

To su:

 1. dobro se pripremite za razgovor za posao,
 2. svakodnevna nega i čišćenje lica,
 3. izbegavajte stiskanje bubuljica,
 4. koristite prirodnu kozmetiku,
 5. pokušajte sa prikrivanjem bubuljica,
 6. podignite nivo samopouzdanja.

Dobro se pripremite za razgovor za posao

Svoje šanse ćete maksimalno povećati ako pripremljeni odete na razgovor za posao. Dobrom informisanošću i pripremom pokazaćete zainteresovanost, sposobnost i kvalitete, što pomaže da ostavite dobar utisak kod poslodavca. 

Najvažniji koraci oko pripreme za poslovni intervju su:

 • informišite se o kompaniji,
 • uvežbajte svoje predstavljanje,
 • obucite se prikladno i poslovno,
 • budite tačni – nemojte kasniti na dogovoren termin,
 • iznesite samo pozitivne informacije o kompanijama u kojima ste prethodno radili,
 • persirajte i sagovornika gledajte u oči tokom razgovora,
 • budite samouvereni i vedri,
 • pokažite motivisanost i zainteresovanost,
 • pokažite želju za učenjem i napretkom,
 • obratite pažnju na svoj stav, izraze lica i neverbalni govor tela,
 • ne mašite rukama dok govorite,
 • ugasite mobilni telefon,
 • izgledajte lepo i našminkajte se neupadljivo,
 • nokti moraju biti uredni i ne predugački,
 • ne budite uplašeni.

Svi ovi savjeti veoma sliče savjetima o tome kako se pripremiti za intervju ili tv nastup.

Svakodnevna nega i čišćenje lica

Redovno i svakodnevno čišćenje kože, odnosno uklanjanje prljavštine i masnoće koja se u toku dana sakupila je jedini način da zaštitite lice. Čišćenje ide prema tipu kože, ali ako je vaša koža masna znači i da je podožnija aknama. 

Bubuljice se mogu pojaviti svuda na licu – na čelu, bradi, oko usana, na obrazima…. Najčešći rezultat nepravlne nege kože su akne po čelu nastale zbog znoja, od kose, usled prekomerne proizvodnje sebuma i drugih nečistoća. Zato, izostanak ove rutine može biti koban po izgled vašeg lica!

Način da se zaštitite od ovih neprijatnosti i rešenje za bubuljice na čelu je upotreba sredstava za čišćenje lica – za umivanje i skidanje šminke, za dezinfekciju i dubinsko čišćenje pora.

Ne istiskajte bubuljice

Ukoliko želite da vam lice ostane čisto, lepo i sveže pre poslovnog intervjua, onda radite u svoju korist. Nasilno ceđenje ne dolazi u obzir!

Nemojte nikada istiskati akne, jer je njihovo ceđenje loše iz nekoliko razloga:

 • predstavlja nepravilnu negu kože,
 • nije higijenski ispravno (prsti i nokti su uvek prljavi),
 • može se stvoriti otok oko tog mesta gde je bila bubuljica,
 • mogu izbiti dodatne akne,
 • šire se pore oko nje, što olakšava pojavu moguće infekcije,
 • koža ne izgleda lepo,
 • javlja se crvenilo,
 • mogu ostati ožiljci,
 • vidi se kada je istiskana i ostavlja loš utisak,
 • možete je lako raskrvariti, a to svakako posle nije prijatan prizor.

Šta onda uraditi s licem da bi razgovor za posao bio uspešniji?

Umesto svega ovoga što ne treba primenite sledeće metode:

 • umivanje toplom vodom i antibakterijskim sapunom,
 • svakodnevno čišćenje losionom,
 • naterajte bubuljicu da sama pukne (natopite krpu ili peškir toplom vodom i stavljajte preko nje),
 • dezinfikujte je prirodnim tonicima i losionima,
 • koristite kozmetiku za masnu kožu i akne, koja ima protivupalno dejstvo (kreme, gelove za umivanje i sušenje, tonike i losione za čišćenje lica),
 • povremeno posetite kozmetičara,
 • ukoliko imate kožni problem i poremećaj u radu lojnih žlezda, obavezno posetite dermatologa.

Koristite prirodnu kozmetiku

Korišćenjem kozmetike koja je bazirana na sastojcima iz prirode pomažete svom licu. Prirodna kozmetika je važna za zdravlje kože jer stimuliše njene prirodne funkcije. Korišćenjem preparata biljnog, mineralnog i organskog porekla, vaše lice može biti zdravo, negovano i čisto.

Prirodna kozmetika je često blažeg sastava, što pogoduje osetljivoj ili problematičnoj koži jer je regeneriše. U proizvodnji se koriste prirodni sastojci i biljna ulja koja vraćaju koži prirodni balans. Takođe, ne sadrži parabene, veštačke dodatke i konzervanse.

Pokušajte sa prikrivanjem bubuljica

Razgovor za posao treba biti prijatno i dobro iskustvo. Zato treba da se osećate što ugodnije. Ukoliko vas muče bubuljice na čelu, na bradi ili drugim osetljivim delovima lica, jednostavno pokušajte sa prikrivanjem šminkom ili korektorom neposredno pre intervjua.

Podignite nivo samopouzdanja

Tokom poslovnog razgovora morate delovati samouvereno. Ako pokažete da verujte u sebe, svoje sposobnosti i ne dozvolite da vam problem sa aknama poljulja samopouzdanje, nećete imati ovih problema. 

da li akne mogu uništiti razgovor za posao

Na razgovor za posao idite vedri i pozitivni, nikako zabrinuti zbog toga šta će poslodavci misliti o vašem izgledu. Nesigurnost im može odvratiti pažnju i ostaviti negativan utisak.

Ukoliko ih već imate ili ako vam koža reaguje, ostanite smireni i jednostavno ne obraćajte pažnju. Nastavite dalje kao da se ništa nije desilo i fokusirajte na razgovor.

Zaključak

Jedino kvalifikacije i iskustvo mogu ukazati da su znanje, veštine i kompentencije adekvatne za obavljanje posla. Bubuljice i kako lice izgleda nisu i nikada neće biti merodavni pokazatelji sposobnosti kandidata u obavljanju radnih zadataka.  Zato je važno da verujete u sebe, ostanete samouvereni, pozitivni i redovno negujte kožu. Pozitivnim stavom i samokontrolom ćete pobediti izazov sa aknama i tako povećati šanse prilikom razgovora za posao.033

Moglo bi vas zanimati

Započnimo digitalizaciju

Dignimo poslovanje na novi nivo

RADIO STANICE

 • TNT radio Sarajevo
 • TNT radio Tuzla
 • TNT radio Zenica
 • TNT radio Travnik
 • Narodni Sarajevo
 • Narodni Tuzla
 • Narodni Zenica

Copyright © 2021. -TNT GROUP - Sva prava pridržana